https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/

Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby.

Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé.

Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiotaomicron, která představuje hojný druh lidského trávicího traktu. Vložili do ní enzymy schopné zneškodnit toxickou rtuť, které pocházejí z půdní bakterie, odolné vůči zvýšenému množství rtuti.

Vědci otestovali vylepšené bakterie na březích laboratorních myších a zjistili, že ve tkáních matky i plodu tyto bakterie zařídí nižší množství rtuti, stejně jako nižší známky působení toxicity rtuti v mozku.

Jak říká vedoucí výzkumu Kristie Yu z UCLA, vylepšené bakterie omezí množství methylrtuti ve střevech a přispívají k jejímu odbourání dřív, než pronikne do krevního oběhu myši, z něhož se pak může dostat do mozku nebo do vyvíjejícího se plodu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Designer microbe shows promise for reducing mercury absorption from seafood

Zdroj: Gate2Biotech