https://bezpecnostpotravin.cz/potraviny-bez-lepku-na-gluten-free-prague-expo-17-5-2025/

Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Gluten-free-expo-300x208.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Gluten-free-expo-768x532.jpg 768w" alt="" width="810" height="561" class="wp-image-83506" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

V sobotu 17. května se koná v areálu výstaviště v Praze-Letňanech „Gluten-Free Prague Expo“. Akce je organizovaná Společností pro bezlepkovou dietu, která ji už tradičně pořádá pro své členy i širokou veřejnost. Na programu jsou přednášky lékařů a odborníků na bezlepkovou dietu, současně je v jedné z hal organizován trh bezlepkových potravin, kde se sjedou výrobci a prodejci bezlepkového zboží. Výhodou pro zákazníky je možnost nákupu čerstvých potravin, které se jinak hůře dostanou (čerstvé pečivo, dezerty, masné výrobky…) nebo zboží od menších firem.

Navštivte náš stánek CARC, kde odborníci na bezlepkovou výživu z Odboru potravinářství seznámí účastníky se svou činností (analytika, receptury, databáze Potraviny bez lepku) i nabídnou ochutnávku bezlepkových potravin. V přednáškové části prezentují výsledky své laboratorní činnosti a poznatky kolem bezlepkových potravin a surovin.

DISKUZNÍ FÓRUM „CELIAKIE NENÍ JEN ZDRAVOTNÍ PROBLÉM“

PROGRAM
10:00 vstup pro návštěvníky, hala č.8
(9:30 přednostní vstup pro členy spolku)
Hlavní sál
(vstup přes halu č.8)

10:30 DOPOLEDNÍ BLOK „DIAGNÓZA CELIAKIE“

  • 10:30 Zahájení
  • 10:45 MUDr. Michaela Jančíková, dětský gastroenterolog, FN Královské Vinohrady
    Problematika celiakie z pohledu lékaře
  • 11:30 MUDr. Martin Fuchs – alergolog, imunolog, Immunoflow Praha
    Alergie na lepek není celiakie
  • 12:15 Křest knihy a autogramiáda paní Zdeňky Mazúrové
    Bezlepkové kuchařky

12:30 – 13:00 polední přestávka

13:00 ODPOLEDNÍ BLOK „ŽIVOT S BEZLEPKOVOU DIETOU“

  • 13:00 RNDr. Jiří Jakub Zévl
    Dočkáme se finančního příspěvku na léčbu celiakie?
  • 13:10 Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu vvi
    Bezlepková dieta v průběhu 20 let; Čím se musíme řídit při výběru potravin
  • 13:40 Ing. Jana Rysová, Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu vvi
    Jak nahradíme lepek; Databáze bezlepkových potravin
  • 14:10 Jitka Dlabalová, Společnost pro bezlepkovou dietu z.s.
    Sociální otázky spojené s dodržováním dietního režimu; Na jaké příspěvky mají pacienti nárok?
  • 14:45 Mgr. Marie Marešová, Společnost pro bezlepkovou dietu z.s.
    Mladí celiaci; Informace z AOECS a CYE

15:00 Valná hromada Společnosti pro bezlepkovou dietu z.s.

Více informací o akci20. FÓRUM CELIAKŮ – GLUTEN FREE PRAGUE EXPO 2025 – celiak.cz

Zdroj: CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu