https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-mrazene-pizzy-2025/

Vydáno: 13. 5. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/pizza_syrova_zdarma_Pixabay_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/pizza_syrova_zdarma_Pixabay_orez-768x401.jpg 768w" alt="" width="908" height="474" class="wp-image-83559" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Pixabay

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test mražené pizzy 2025“ v časopise dTest 5/2025.

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit plnohodnotný oběd či večeři. Data obchodníků naznačují, že jde o jeden z nejprodávanějších druhů mraženého zboží, který kupuje zhruba polovina všech domácností. Pro test jsme vybírali z nejoblíbenějších druhů pizzy a volba padla na sýrovou. Celkem jsme jich do laboratoře poslali 14. Rozdíly se našly jak v chuti, tak v množství soli.

Mražená pizza je stálicí českých mrazáků – podle údajů obchodníků si ji alespoň občas koupí téměř polovina domácností. Když není čas, mnohdy saháme právě po ní. Ale jak kvalitní ve skutečnosti je? Na to jsme se ptali v nezávislém testu mražené pizzy.

Do našeho testu jsme zařadili 14 pizz se čtyřmi sýry (quattro formaggi), a to od známých značek i privátních řad supermarketů. Zároveň se nám v nákupních košících sešly výrobky různého původu. Spolu s českými, německými a polskými i dva italské. Ceny se pohybovaly od 39,90 do 99,90 Kč.

Není jen jedna správná pizza

Největší váhu v celkovém hodnocení měl jako obvykle senzorický test. Ten proběhl ve specializované laboratoři za účasti panelu 12 proškolených hodnotitelů. Pizzy byly připraveny přesně podle návodu na obalu, pečené v horkovzdušné troubě a podávány anonymně, aby nebylo možné poznat značku.

Hodnotitelé sledovali vzhled, chuť, vůni i konzistenci. Zvláštní důraz byl kladen na rovnoměrnost sýrového pokrytí, kvalitu těsta, ale i na to, zda je chuť sýrová, vyvážená a doplněná typickým tónem plísňového sýra, např. gorgonzoly.

Test navíc zohlednil, že sýrová pizza nemá jednu univerzální podobu. V některých italských regionech se peče s nadýchaným okrajem, jinde je tenká a křupavá. Někdy se pod sýr dává rajčatová omáčka (pizza rossa), jindy je pizza zcela bez ní (pizza bianca). V některých krajích se přidává i pátý sýr nebo jiné doplňky. Právě tato rozmanitost je důvodem, proč hodnotitelé posuzovali pizzy s vědomím, že neexistuje jediná správná forma – ale že by každá měla být harmonická, chutná a technologicky zvládnutá.

Bohužel výsledky nebyly nijak oslnivé. Dobré hodnocení získaly pouze dvě pizzy, většina vzorků skončila u průměru a jedna pizza si odnesla dostatečnou známku.

Naší pozornosti neuniklo ani deklarované složení. Porovnání mražených pizz s originálním receptem na sýrovou pizzu není snadné, protože, jak už bylo řečeno, jediný správný recept na sýrovou pizzu neexistuje – liší se region od regionu. Zkoumali jsme proto, jaký podíl sýrů výrobky obsahují a zda sázejí na autentické italské suroviny s chráněným označením původu.

Dávka soli na celý den

Laboratoř se zabývala i výživovými hodnotami. Sýrová pizza patří ke kaloricky nejvydatnějším druhům a lví podíl na tom má tuk vnesený sýrovou oblohou. Problém může být i se solí. Mnohé sýrové pizzy totiž obsahují tolik soli, že pokryjí celý denní doporučený příjem. Jak ale ukázal náš test, výjimky existují.

Více informací zde: dTest: Test mražené pizzy 2025 – Nezávislé testy, víc než jen recenze

Zdroj: dTest