https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-mrazene-pizzy-2025/

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test mražené pizzy 2025“ v časopise dTest 5/2025.
Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit plnohodnotný oběd či večeři. Data obchodníků naznačují, že jde o jeden z nejprodávanějších druhů mraženého zboží, který kupuje zhruba polovina všech domácností. Pro test jsme vybírali z nejoblíbenějších druhů pizzy a volba padla na sýrovou. Celkem jsme jich do laboratoře poslali 14. Rozdíly se našly jak v chuti, tak v množství soli.
Mražená pizza je stálicí českých mrazáků – podle údajů obchodníků si ji alespoň občas koupí téměř polovina domácností. Když není čas, mnohdy saháme právě po ní. Ale jak kvalitní ve skutečnosti je? Na to jsme se ptali v nezávislém testu mražené pizzy.
Do našeho testu jsme zařadili 14 pizz se čtyřmi sýry (quattro formaggi), a to od známých značek i privátních řad supermarketů. Zároveň se nám v nákupních košících sešly výrobky různého původu. Spolu s českými, německými a polskými i dva italské. Ceny se pohybovaly od 39,90 do 99,90 Kč.
Není jen jedna správná pizza
Největší váhu v celkovém hodnocení měl jako obvykle senzorický test. Ten proběhl ve specializované laboratoři za účasti panelu 12 proškolených hodnotitelů. Pizzy byly připraveny přesně podle návodu na obalu, pečené v horkovzdušné troubě a podávány anonymně, aby nebylo možné poznat značku.
Hodnotitelé sledovali vzhled, chuť, vůni i konzistenci. Zvláštní důraz byl kladen na rovnoměrnost sýrového pokrytí, kvalitu těsta, ale i na to, zda je chuť sýrová, vyvážená a doplněná typickým tónem plísňového sýra, např. gorgonzoly.
Test navíc zohlednil, že sýrová pizza nemá jednu univerzální podobu. V některých italských regionech se peče s nadýchaným okrajem, jinde je tenká a křupavá. Někdy se pod sýr dává rajčatová omáčka (pizza rossa), jindy je pizza zcela bez ní (pizza bianca). V některých krajích se přidává i pátý sýr nebo jiné doplňky. Právě tato rozmanitost je důvodem, proč hodnotitelé posuzovali pizzy s vědomím, že neexistuje jediná správná forma – ale že by každá měla být harmonická, chutná a technologicky zvládnutá.
Bohužel výsledky nebyly nijak oslnivé. Dobré hodnocení získaly pouze dvě pizzy, většina vzorků skončila u průměru a jedna pizza si odnesla dostatečnou známku.
Naší pozornosti neuniklo ani deklarované složení. Porovnání mražených pizz s originálním receptem na sýrovou pizzu není snadné, protože, jak už bylo řečeno, jediný správný recept na sýrovou pizzu neexistuje – liší se region od regionu. Zkoumali jsme proto, jaký podíl sýrů výrobky obsahují a zda sázejí na autentické italské suroviny s chráněným označením původu.
Dávka soli na celý den
Laboratoř se zabývala i výživovými hodnotami. Sýrová pizza patří ke kaloricky nejvydatnějším druhům a lví podíl na tom má tuk vnesený sýrovou oblohou. Problém může být i se solí. Mnohé sýrové pizzy totiž obsahují tolik soli, že pokryjí celý denní doporučený příjem. Jak ale ukázal náš test, výjimky existují.
Více informací zde: dTest: Test mražené pizzy 2025 – Nezávislé testy, víc než jen recenze
Zdroj: dTest