https://www.cz-test.cz/clanek/komentar-odbornika-proc-si-fazole-muzete-dat-kdykoli
01.12.2022 Jana Čiháková
Fazole jsou velmi oblíbenou ingrediencí veganských a vegetariánských pokrmů, jelikož jsou dokonalým zdroj rostlinných bílkovin. Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu, a díky vysokému množství rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou např. vhodnou přílohou pro „masožravce“, kteří naopak nezařazují do svého jídelníčku dostatečné množství zeleniny.
Ať už je zvolíte jako hlavní ingredienci nebo např. přihodíte pro zpestření do polévky, vězte, že jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávicí trakt. U konzumentů s citlivějším trávením mohou fazole zpočátku vyvolávat plynatost, která postupně mizí, protože časem se tělo dokáže trávení luštěnin přizpůsobit.
„Konzumace fazolí je vhodná v jakoukoli denní dobu. Nedoporučuji je konzumovat pouze před pohybovou aktivitou, neboť můžou vyvolat, pro velký obsah vlákniny, zažívací potíže. Hodí se ovšem jako zdroj rostlinných bílkovin po tréninku a navíc jsou přirozeně bezlepkové,“ vysvětluje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.
TIP: FAZOLOVÉ TĚSTOVINY
Ingredience:
200 g barevných fazolí
320 g penne
400 g kuřecí prsa
200 g krájených rajčat
Bazalka
200 ml smetana 33 %
4 vejce
50 g parmazánu
120 g cibule
Řepkový olej na restování
Sůl
Pepř
Postup:
Fazoli den předem namočíme a uvaříme podle návodu. Penne uvaříme „na skus“. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky osolíme, opepříme a zarestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a nakrájenou bazalku. Promícháme, přidáme uvařené fazole a těstoviny, opět promícháme a vložíme do vymazaného pekáčku. Smetanu, vejce a parmazán smícháme a nalejeme na těstovinovou směs. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme cca na 30-40 minut. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.