https://bezpecnostpotravin.cz/jak-si-spravne-myt-ruce-chranme-se-pred-zloutenkou-a/

Vydáno: 23. 5. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/myti-rukou_dlane_UV-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/myti-rukou_dlane_UV-768x416.jpg 768w" alt="" width="933" height="505" class="wp-image-83842" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
video SZÚ

Státní zdravotní ústav (SZÚ) dává doporučení a základní pravidla, jak se preventivně chránit před nákazou infekční žloutenkou typu A.

Základní informace k onemocnění žloutenkou A

  • Rychle přibývá infikovaných žloutenkou typu A (VHA).
  • Onemocnění hepatitidou A se týkají krajů napříč republikou. 
  • V populaci postupně narůstá počet vnímavých jedinců; tedy těch, kteří se s onemocněním dosud nesetkali nebo nejsou očkováni a mají větší pravděpodobnost se při styku s infikovanou osobou nebo předměty nakazit.
  • Šíření VHA bylo kromě dětské populace zaznamenáno také v populaci dospívajících a mladých dospělých, dále u lidí s rizikovým chováním, především závislých na drogách a lidí bez domova.
  • K přenosu nákazy dochází hlavně v důsledku špatných hygienických podmínek. Vzhledem k dlouhé inkubační době (až 50 dnů), často bezpříznakovému průběhu i nedodržování protiepidemických opatření a základních hygienických návyků, má nákaza velmi dobré podmínky k šíření.
  • Tento trend se sám nezastaví ze dne na den. Proto je třeba důsledně dbát na prevenci. Žloutence typu A se říká také nemoc špinavých rukou, základem prevence je tedy důsledná hygiena rukou. K dispozici jako spolehlivá ochrana je také očkování na které přispívají zdravotní pojišťovny. 
Autor: SZÚ
Autor: SZÚ

Další plakát SZÚ „Jak si mýt ruce? Kdy?„: 
szu.gov.cz/wpcontent/uploads/2025/02/hygiena_rukou_A3_8_jazycich2020.pdf

Zdroj: Státní zdravotní ústav