https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-skot-odolnejsi-vuci-vysokym-teplotam/

Vydáno: 29. 5. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-1024x565.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-768x424.jpg 768w" alt="" width="1338" height="738" class="wp-image-51032" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Globální oteplování se negativně podepisuje i na hospodářských zvířatech, včetně skotu. Zvyšující se teploty mění podmínky pastvy, na které nejsou mnohá plemena dobře uzpůsobena – především dlouhodobá letní vedra představují výraznou zátěž.

Například holštýnský skot, jedno z nejrozšířenějších plemen na světě vyšlechtěné pro vysokou mléčnou užitkovost, je typické svou černobílou srstí. Právě tmavé zbarvení ale absorbuje více slunečního záření, což zvyšuje tělesnou teplotu zvířat a přispívá k tepelnému stresu.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/kravy_GM_BIOTRIN-281x300.jpg 281w" alt="" width="472" height="504" class="wp-image-83949" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 300px;" loading="lazy" decoding="async" />

Vědci na Novém Zélandu proto využili technologii CRISPR/Cas9 k úpravě genu PMEL, který ovlivňuje pigmentaci tmavých částí srsti. Díky zásahu vznikla telata se světlejší, šedobílou barvou, která by mohla snižovat míru tepelného stresu během horkých dnů.

Přestože přežilo pouze jedno z upravených telat, studie prokázala, že úprava barvy srsti je geneticky možná a představuje jeden z potenciálních nástrojů pro adaptaci hospodářských zvířat na globální oteplování.

Autor: Tereza Branyšová

Více na: Skot odolnější vůči vysokým teplotám

Zdroj: BIOTRIN