https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-cernych-oliv-2025/

Vydáno: 3. 6. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pizza_olivy_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pizza_olivy_orez-768x431.jpg 768w" alt="" width="842" height="473" class="wp-image-84096" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test černých oliv 2025“ v časopise dTest 6/2025.

Zpestří salát, ochutí pizzu nebo je můžeme uzobávat jen tak. Řeč je o černých olivách. Možná víte, že většina z nich svou barvu nezískala zráním na stromě, ale díky chemické reakci. V následujícím testu se na ně prostřednictvím vzorku 10 výrobků podíváme detailněji. Mimo jiné se dozvíte, zda olivy ze sáčku chutnají stejně jako tytéž ze sklenice.

Na začátku letní salátové sezóny přinášíme speciální téma – test černých oliv. Do laboratoře jsme poslali desítku vzorků černých oliv v konzervách a sklenicích. Když mluvíme o černých olivách, může se jednat buď o přirozeně probarvené vyzrálé plody, nebo o speciální výrobek – olivy ztmavlé oxidací. Pro naše testování jsme si vybrali druhou možnost.

Obarvené? Ano i ne

O tomto druhu černých oliv se často říká, že jsou obarvené. Pravda je to pouze částečně. K barvě jim sice pomohla chemie, ovšem zčernaly samy jen za přispění kyslíku. Chemikálie (konkrétně soli železa) se do nich sice přidávají, ovšem jen jako stabilizační přípravek, který má získanou tmavou barvu fixovat. V testovacím programu se laboratoř zabývala mimo jiné i barvou. Měřila se intenzita černé barvy i obsah železa, jehož množství je ve ztmavlých olivách limitováno.

Další blok zkoušek se zabýval kvalitou použitých oliv. Zkoumala se například velikost plodů. Ta je důležitá, zejména pokud jde o cenu oliv. Větší kusy jsou ceněné více než malé. Kromě průměru plodů nás také zajímalo, zda je obsah balení co do velikosti oliv vyrovnaný. Další zajímavou zkouškou bylo měření pevnosti.

V chemické části testu se sledoval obsah soli a polyfenolů. Zatímco u soli platí zásada čím míň, tím líp, u polyfenolů je tomu opačně. Jde totiž o látky s antioxidačními schopnostmi, které dokážou chránit buňky v těle před poškozením.

Různé obaly, různá chuť

Velmi zajímavé výsledky přineslo i senzorické hodnocení. Při něm jsme se pokusili porovnat, jak si vede chuť oliv v různých obalech. K testovaným konzervám a sklenicím jsme proto přidali i trojici výrobků balených v plastových sáčcích. Ukázalo se, že olivy v sáčcích chutnají o něco hůř než ty prodávané ve sklenici nebo plechovce.

Závěr testu patřil jako obvykle informacím na obalech. Laboratoř ověřovala, zda výrobci dodržují deklarovaný pevný podíl, a také jsme porovnávali zjištěný obsah soli s tabulkami výživových hodnot.

Více informací naleznete na webových stránkách spotřebitelské organizace dTest: dTest: Test černých oliv 2025 – Nezávislé testy, víc než jen recenze

Zdroj: dTest