https://bezpecnostpotravin.cz/minoritni-plodiny-nestoji-stranou/

Tisková zpráva – V pondělí 2. června pracovníci dvou výzkumných týmů Odboru genetiky a šlechtění rostlin CARC uspořádali workshop Minoritní plodiny jako zdroj genetické rozmanitosti a vysoké nutriční kvality v podmínkách měnícího se klimatu. Obecným úvodem uvítala účastníky Ing. Jana Chrpová, CSc., když objasnila cíle projektu Zemědělství v rovnováze, v jehož rámci se akce uskutečnila. Projekt zdůrazňuje úzký vztah zemědělství jako výrobce potravin, krajiny jako prostředí, kde potraviny vznikají a veřejnosti, která obě oblasti propojuje – lidé jsou zároveň konzumenty potravin i obyvateli krajiny.
Ing. Václav Dvořáček, Ph.D. (tým Kvality rostlinných produktů) představil oblast minoritních obilovin z hlediska jejich kvality, obsahu živin, minerálů i vlastností, které jsou s nimi svázány a se kterými musí počítat jejich zpracovatelé, mlynáři a pekaři. Kromě známější a již poměrně často využívané špaldy se zastavil i u kvality pšenice tvrdé a zejména pšenic pluchatých, tedy jednozrnek a dvouzrnek. I když jejich zastoupení v podílu ploch pěstovaných obilnin představuje zatím velmi malý podíl, nabízejí řadu dietetických benefitů. Lepší situace je v oblasti ekologického zemědělství, které je přímo zaměřeno na výrobu surovin pro kvalitní potraviny.
Na něj navázal Ing. Jiří Hermuth (tým Genové banky) s prezentací teplomilných obilnin, konkrétně z jihu Evropy pocházejícího béru a afrického čiroku – oba druhy se již množí a jejich pěstební plocha se významně rozšiřuje. K tomu jistě přispívá i fakt, že jsou k dispozici výkonné odrůdy pocházející z našeho českého šlechtění.
Zpracovatele – tedy pekaře a mlynáře zastupoval Ing. Adam Brezáni (firma Probio) a pan R. Dupal (pekárna Alf & Bet), jenž se snaží inovativními přístupy nejrůznější netradiční obiloviny i suroviny (barevné pšenice, pohanku, matolinu) ve svém podnikání využít, inovativně zpracovat a představit spotřebitelům. Mlýny firmy Probio se primárně zaměřují na bioprodukci mouk lepkových i bezlepkových a ve svém oboru za dlouhou dobu svého podnikání získaly velmi mnoho zkušeností. Ty jsou dnes předmětem zájmu ostatních, nyní vznikajících malých mlýnů a pekáren. Diskuze mezi účastníky se zaměřila na téma dostupnosti, ceny, atraktivity a širšího uplatnění výrobků z netradičních obilovin i problematiku technologie a úskalí při jejich zpracování.
Poté se zájemci odebrali na prohlídku laboratoří týmu Kvality rostlinných produktů, kde se zjišťují parametry vzorků zrna a mouk pro potravinářské využití, dále se seznámili i s provozem Genové banky a jejím fungováním.
Závěrem se všichni přesunuli ven – na polích CARC si prohlédli parcelky s desítkami odrůd různých druhů pšenic, ječmenů, tritikale i vzcházejících čiroků. Díky příznivému počasí s dostatkem srážek i pečlivé práci pokusníků z týmu Genové banky byly porosty v bezvadném stavu a rozdíly druhů a odrůd v barvě, výšce i hustotě porostu byly jasně rozpoznatelné. Workshop tedy splnil svůj cíl – představil minoritní zemědělské plodiny jako zajímavý a životaschopný směr šlechtění i podnikání.
Ing. Dagmar Cvrčková
Odbor genetiky a šlechtění rostlin

Zdroj: CARC