https://bezpecnostpotravin.cz/asparaginasy-od-lecby-leukemie-ke-zdravejsim-potravinam/

L-Asparaginasy jsou enzymy schopné hydrolyzovat L-asparagin na kyselinu L-asparagovou a amoniak. Na první pohled se jedná o reakci nepříliš zajímavou. Přesto jsou tyto enzymy v současné době nepostradatelné jak v onkologii, tak v potravinářském průmyslu.
Historie protinádorového využití L-asparaginas se začala psát již na začátku dvacátého století, a to ve chvíli, kdy byly poprvé popsány antineoplastické účinky těchto enzymů. Trvalo však několik desítek let, než se tyto znalosti podařilo přetavit v první schválené léčivo obsahující L-asparaginasu. Roku 1978 byl americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválen přípravek (Elspar®), obsahující L-asparaginasu původem z E. coli. Léčba akutní lymfoblastické leukemie pediatrických pacientů tak nabrala nový, výrazně efektivnější směr. Postupem času byly na trh uvedeny i další přípravky obsahující například pegylovanou L-asparaginasu z E. coli nebo L-asparaginasu z Erwinia chrysanthemi (nově Dickeya dadantii). Zároveň docházelo i k rozšiřování indikací a s léčbou využívající tyto enzymy se tedy v současné době můžeme setkat u různých typů hematologických malignit.
Podstatou protinádorového účinku těchto enzymů je jejich schopnost účinně snižovat množství L-asparaginu přítomného v krvi a tím omezit jeho příjem nádorovými buňkami, které si ho buď neumí samy syntetizovat vůbec anebo pouze ve velmi omezeném množství. Nedostatek této esenciální aminokyseliny vede následně k potlačení syntézy proteinů, zástavě proliferace buněk a jejich zániku.
Dalším milníkem v historii využívání L-asparaginas byl přelom tisíciletí, neboť v této době se do centra zájmu řady vědeckých skupin dostal akrylamid, neurotoxin a potenciální karcinogen. Jeho zvýšené množství totiž bylo objeveno v potravinách bohatých na sacharidy, které jsou zpracovávané při vysokých teplotách. Bohužel sem patří tak běžné potraviny, jako je pečivo, káva, snídaňové cereálie či bramborové lupínky. Vzhledem k tomu, že jedním z prekurzorů pro vznik akrylamidu je L-asparagin, netrvalo odborníkům dlouho navrhnout jako jeden z přístupů vedoucích ke snížení koncentrací akrylamidu v potravinách využití L-asparaginas, které by odstraňovaly tento prekurzor z použitých vstupních surovin. Řada studií následně dokázala, že v některých případech a v závislosti na konkrétní matrici a použitých podmínkách je možné s využitím těchto enzymů snížit množství vznikajícího akrylamidu až o 90 %. Z toho důvodu je používání L-asparaginas k ošetření vstupních surovin v současné době jednou z celé řady metod, které mají zajistit minimalizaci výskytu akrylamidu v potravinách. Unikum tohoto přístupu spočívá ve skutečnosti, že účinek L-asparaginas se neodráží ve výsledné chuti ani struktuře produktu. Na trhu se nyní můžeme setkat například s přípravky PreventAse® (DSM) a Acrylaway® (Novozymes A/S), které obsahují L-asparaginasy původem z Aspergillus niger a Aspergillus oryzae.
V Evropských státech aktuálně platí nařízení Komise (EU) 2017/2158 ze dne 20. listopadu 2017, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách. Toto nařízení zavádí povinnost pro potravinářské podniky přijmout opatření vedoucí ke snížení množství akrylamidu v potravinách a stanovuje porovnávací hodnoty pro jednotlivé komodity. Velmi aktuální je navíc v současné době diskuse navrhující ještě další zpřísnění uvedených opatření.
Autor článku: Eva Benešová
Zdroje:
- Pejšková, L., Loužecká, K., Podzimek, T., & Benešová, E. (2023). ʟ-Asparaginasy a jejich potenciál v medicíně a potravinářství. Chemické Listy, 117(8), 508–515. https://doi.org/10.54779/chl20230508
- https://acryred.eu/
- https://food.ec.europa.eu/food-safety/chemical-safety/contaminants/catalogue/acrylamide_en
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R2158
Zdroj článku: BIOTRIN