https://bezpecnostpotravin.cz/asparaginasy-od-lecby-leukemie-ke-zdravejsim-potravinam/

Vydáno: 9. 6. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/chleb-300x174.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/chleb-768x446.png 768w" alt="" width="935" height="543" class="wp-image-84236" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

L-Asparaginasy jsou enzymy schopné hydrolyzovat L-asparagin na kyselinu L-asparagovou a amoniak. Na první pohled se jedná o reakci nepříliš zajímavou. Přesto jsou tyto enzymy v současné době nepostradatelné jak v onkologii, tak v potravinářském průmyslu. 

Historie protinádorového využití L-asparaginas se začala psát již na začátku dvacátého století, a to ve chvíli, kdy byly poprvé popsány antineoplastické účinky těchto enzymů. Trvalo však několik desítek let, než se tyto znalosti podařilo přetavit v první schválené léčivo obsahující L-asparaginasu. Roku 1978 byl americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválen přípravek (Elspar®), obsahující L-asparaginasu původem z E. coliLéčba akutní lymfoblastické leukemie pediatrických pacientů tak nabrala nový, výrazně efektivnější směr. Postupem času byly na trh uvedeny i další přípravky obsahující například pegylovanou L-asparaginasu z E. coli nebo L-asparaginasu z Erwinia chrysanthemi (nově Dickeya dadantii). Zároveň docházelo i k rozšiřování indikací a s léčbou využívající tyto enzymy se tedy v současné době můžeme setkat u různých typů hematologických malignit. 

Podstatou protinádorového účinku těchto enzymů je jejich schopnost účinně snižovat množství L-asparaginu přítomného v krvi a tím omezit jeho příjem nádorovými buňkami, které si ho buď neumí samy syntetizovat vůbec anebo pouze ve velmi omezeném množství. Nedostatek této esenciální aminokyseliny vede následně k potlačení syntézy proteinů, zástavě proliferace buněk a jejich zániku.

Dalším milníkem v historii využívání L-asparaginas byl přelom tisíciletí, neboť v této době se do centra zájmu řady vědeckých skupin dostal akrylamid, neurotoxin a potenciální karcinogen. Jeho zvýšené množství totiž bylo objeveno v potravinách bohatých na sacharidy, které jsou zpracovávané při vysokých teplotách. Bohužel sem patří tak běžné potraviny, jako je pečivo, káva, snídaňové cereálie či bramborové lupínky. Vzhledem k tomu, že jedním z prekurzorů pro vznik akrylamidu je L-asparagin, netrvalo odborníkům dlouho navrhnout jako jeden z přístupů vedoucích ke snížení koncentrací akrylamidu v potravinách využití L-asparaginas, které by odstraňovaly tento prekurzor z použitých vstupních surovin. Řada studií následně dokázala, že v některých případech a v závislosti na konkrétní matrici a použitých podmínkách je možné s využitím těchto enzymů snížit množství vznikajícího akrylamidu až o 90 %. Z toho důvodu je používání L-asparaginas k ošetření vstupních surovin v současné době jednou z celé řady metod, které mají zajistit minimalizaci výskytu akrylamidu v potravinách. Unikum tohoto přístupu spočívá ve skutečnosti, že účinek L-asparaginas se neodráží ve výsledné chuti ani struktuře produktu. Na trhu se nyní můžeme setkat například s přípravky PreventAse® (DSM) a Acrylaway® (Novozymes A/S), které obsahují L-asparaginasy původem z Aspergillus niger a Aspergillus oryzae

V Evropských státech aktuálně platí nařízení Komise (EU) 2017/2158 ze dne 20. listopadu 2017, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách. Toto nařízení zavádí povinnost pro potravinářské podniky přijmout opatření vedoucí ke snížení množství akrylamidu v potravinách a stanovuje porovnávací hodnoty pro jednotlivé komodity. Velmi aktuální je navíc v současné době diskuse navrhující ještě další zpřísnění uvedených opatření. 

Autor článku: Eva Benešová

Zdroje: 

Zdroj článku: BIOTRIN