https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-bezpecnosti-potravin-2025-efsa-oslavuje-vedu-v-akci/

Vydáno: 9. 6. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/WFSD_2025_visual_orez-300x189.jpg 300w" alt="" width="637" height="402" class="wp-image-84295" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />

Dne 7. června se Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připojil k celosvětové komunitě při oslavách Světového dne bezpečnosti potravin – příležitosti k zamyšlení nad naší společnou odpovědností za zajištění bezpečnosti potravin ve všech fázích dodavatelského řetězce.

Letošní téma „Bezpečnost potravin: věda v akci“ zdůrazňuje zásadní úlohu vědy při ochraně spotřebitelů a budování důvěry v potraviny, které se dostávají na naše stoly.

V úřadu EFSA je věda jádrem jeho poslání chránit veřejné zdraví. V úřadu EFSA se vědci zavázali využívat nejnovější vědecké poznatky k posuzování rizik, poskytování doporučení založených na důkazech a podpoře vývoje účinných opatření v oblasti bezpečnosti potravin v celé Evropě.

U příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin EFSA vydal řadu informačních materiálů, jejichž cílem je zvýšit povědomí o tom, jak vědecky podložený přístup pomáhá řešit problémy v oblasti bezpečnosti potravin a předcházet rizikům spojeným s potravinami. Tyto aktivity jsou rovněž propagovány v rámci společné kampaně Safe2EatEU, která je realizována ve spolupráci s členskými státy EU.

Materiály:

  • Podcastová epizoda s hlavním vědcem EFSA Carlosem das Nevesem, která přináší pohled na regulační vědu, úlohu vědeckých důkazů v oblasti bezpečnosti potravin a každodenní práci vědců EFSA.
  • Přizpůsobitelné komunikační materiály poskytnuté členským státům v rámci kampaně Safe2Eat na podporu osvěty na vnitrostátní úrovni.
  • Série videí z Polska, Španělska a Rumunska, v nichž vlivní lidé používají formát „před a po“ na sociálních médiích, aby ukázali, jak lze jednoduchými, vědecky podloženými opatřeními zlepšit běžné návyky při zacházení s potravinami.

U příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin se zástupci úřadu EFSA zúčastnili řady akcí a setkání organizovaných Světovou zdravotnickou organizací, členskými státy EU a zeměmi před přistoupením k EU v období kolem 7. června. Akce v Itálii, Portugalsku, Turecku, Bosně a Hercegovině a Severní Makedonii poskytly cenné příležitosti k navázání kontaktů s mezinárodními orgány, vnitrostátními orgány, zúčastněnými stranami a veřejností ohledně významu vědecky podložené bezpečnosti potravin pro ochranu veřejného zdraví.

Podporou výměny znalostí a harmonizace norem bezpečnosti potravin v celé Evropě a sousedních regionech EFSA podtrhuje svůj závazek k mezinárodní spolupráci a budování kapacit. Tyto snahy jsou nezbytné pro podporu společné kultury bezpečnosti potravin a zajištění toho, aby potraviny, které jíme, zůstaly bezpečné – konkrétně díky uplatnění vědy v praxi ve prospěch spotřebitelů v EU.

Zdroj: EFSA, Světový den bezpečnosti potravin 2025: EFSA oslavuje „Vědu v akci“ | EFSA