https://bezpecnostpotravin.cz/z-mleka-a-celulozy-lze-vyrobit-jedla-a-rozlozitelna-nanovlakna/

Vydáno: 11. 6. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-768x372.jpg 768w" alt="" width="910" height="441" class="wp-image-84349" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Výzkumníci Pennsylvania State University uspěli s vývojem nového typu nanovláken šetrných vůči prostředí, která vyrobili z mléčného proteinu kaseinu a rostlinné celulózy.

Badatelé využili při výrobě těchto nanovláken elektrostatické zvlákňování, které aplikovali na směs kaseinu z mléka a hydroxypropyl methylcelulózy, látky blízké celulóze, odvozené z rostlinného materiálu.

Tímto postupem vznikla vlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Z nanovláken vytvořili látku, která by se mohla uplatnit v celé řadě produktů, počínaje biologicky rozložitelným, a dokonce jedlým obalem na potraviny.

Jak říká vedoucí týmu Federico Harte, s kolegy úspěšně předvedli výrobu látky elektrostatickým zvlákňováním z přírodních surovin. Taková nanovlákna na bázi proteinů jsou podle něj velmi žádaná pro možné využití v tkáňovém inženýrství či biomedicínských aplikacích a materiálech, jako jsou obvazy na rány, stejně jako pro možné uplatnění v jedlých obalech, kde nabízejí udržitelná řešení pro konzervaci a bezpečnost potravin.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Edible, biodegradable nanofibers created from milk protein and plant cellulose

Zdroj: Gate2Biotech