https://bezpecnostpotravin.cz/z-mleka-a-celulozy-lze-vyrobit-jedla-a-rozlozitelna-nanovlakna/

Výzkumníci Pennsylvania State University uspěli s vývojem nového typu nanovláken šetrných vůči prostředí, která vyrobili z mléčného proteinu kaseinu a rostlinné celulózy.
Badatelé využili při výrobě těchto nanovláken elektrostatické zvlákňování, které aplikovali na směs kaseinu z mléka a hydroxypropyl methylcelulózy, látky blízké celulóze, odvozené z rostlinného materiálu.
Tímto postupem vznikla vlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Z nanovláken vytvořili látku, která by se mohla uplatnit v celé řadě produktů, počínaje biologicky rozložitelným, a dokonce jedlým obalem na potraviny.
Jak říká vedoucí týmu Federico Harte, s kolegy úspěšně předvedli výrobu látky elektrostatickým zvlákňováním z přírodních surovin. Taková nanovlákna na bázi proteinů jsou podle něj velmi žádaná pro možné využití v tkáňovém inženýrství či biomedicínských aplikacích a materiálech, jako jsou obvazy na rány, stejně jako pro možné uplatnění v jedlých obalech, kde nabízejí udržitelná řešení pro konzervaci a bezpečnost potravin.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Edible, biodegradable nanofibers created from milk protein and plant cellulose
Zdroj: Gate2Biotech