https://bezpecnostpotravin.cz/zaznam-webinare-ke-svetovemu-dni-bezpecnosti-potravin-wfsd-2025/

Vydáno: 12. 6. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/WFSD_2025_visual_orez-300x189.jpg 300w" alt="" width="637" height="402" class="wp-image-84295" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: EFSA

Světový den bezpečnosti potravin byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018 a koná se každoročně 7. června. Cílem tohoto světového dne je soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast bezpečnosti potravinového řetězce a šířit osvětu v této oblasti.

V letošním roce bylo vybráno jako hlavní téma Světového dne bezpečnosti potravin téma „Bezpečnost potravin: Věda v akci“.

Koordinační místa pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA (EFSA Focal Point) v České republice a Slovenské republice společně při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin zrealizovaly v pátek 6. června 2025 webinář.

Na záznam celého webináře se můžete podívat ZDEhttps://youtu.be/74dXS6467OE

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/webinar_WFSD_2025-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/webinar_WFSD_2025-768x475.jpg 768w" alt="" width="953" height="590" class="wp-image-84376" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

PROGRAM WEBINÁŘE

  • Úvodní slovo Mgr. Marek Výborný, ministr zemědělství České republiky

    BLOK A
  • Role vědy v zajišťování bezpečnosti potravin
    Ing. Petr Beneš, Odbor bezpečnosti potravin, MZe ČR
  • Kampaň Safe2Eat
    Ing. Jitka Götzová, Odbor bezpečnosti potravin, MZe ČR
  • Bezpečnosť potravín na tanieri: Čo vieme o chorobách prenášaných potravinami na Slovensku
    Mgr. Gabriela Dringušová, Odbor bezpečnosti potravín a výživy, MPRV SR
  • Jak číst etikety potravin
    Ing. Markéta Zelenková, Odbor potravinářský, MZe ČR

    BLOK B
  • Stanovenie doby trvanlivosti potravinárskych výrobkov
    Ing. Monika Klempaiová, Ph.D., Odbor hygieny potravín, Veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne
  • Nové potraviny
    Ing. Petr Beneš (Ing. Michaela Urbánková), Odbor bezpečnosti potravin, MZe
  • Novovznikajúce hrozby a riziká v potravinovom reťazci v EÚ
    Prof. Ing. Lucia Bírošová, Ph.D., Oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave

Program ZDE