https://bezpecnostpotravin.cz/zaznam-webinare-ke-svetovemu-dni-bezpecnosti-potravin-wfsd-2025/
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/WFSD_2025_visual_orez-300x189.jpg 300w" alt="" width="637" height="402" class="wp-image-84295" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Světový den bezpečnosti potravin byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018 a koná se každoročně 7. června. Cílem tohoto světového dne je soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast bezpečnosti potravinového řetězce a šířit osvětu v této oblasti.
V letošním roce bylo vybráno jako hlavní téma Světového dne bezpečnosti potravin téma „Bezpečnost potravin: Věda v akci“.
Koordinační místa pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA (EFSA Focal Point) v České republice a Slovenské republice společně při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin zrealizovaly v pátek 6. června 2025 webinář.
Na záznam celého webináře se můžete podívat ZDE: https://youtu.be/74dXS6467OE
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/webinar_WFSD_2025-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/webinar_WFSD_2025-768x475.jpg 768w" alt="" width="953" height="590" class="wp-image-84376" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />PROGRAM WEBINÁŘE
- Úvodní slovo Mgr. Marek Výborný, ministr zemědělství České republiky
BLOK A - Role vědy v zajišťování bezpečnosti potravin
Ing. Petr Beneš, Odbor bezpečnosti potravin, MZe ČR - Kampaň Safe2Eat
Ing. Jitka Götzová, Odbor bezpečnosti potravin, MZe ČR - Bezpečnosť potravín na tanieri: Čo vieme o chorobách prenášaných potravinami na Slovensku
Mgr. Gabriela Dringušová, Odbor bezpečnosti potravín a výživy, MPRV SR - Jak číst etikety potravin
Ing. Markéta Zelenková, Odbor potravinářský, MZe ČR
BLOK B - Stanovenie doby trvanlivosti potravinárskych výrobkov
Ing. Monika Klempaiová, Ph.D., Odbor hygieny potravín, Veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne - Nové potraviny
Ing. Petr Beneš (Ing. Michaela Urbánková), Odbor bezpečnosti potravin, MZe - Novovznikajúce hrozby a riziká v potravinovom reťazci v EÚ
Prof. Ing. Lucia Bírošová, Ph.D., Oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave
Program ZDE
