https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravene-bakterie-jako-zdroj-dusiku-pro-kukurici/

Vydáno: 16. 6. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Vědci z Univerzity v Illionois ve své nedávné studii prokázali, že geneticky upravené půdní bakterie mohou během raného růstu kukuřice dodat až 15 kilogramů dusíku ze vzduchu, a tím snížit potřebu a závislost na syntetických hnojivech.  

Connor Sible a jeho výzkumný tým z Univerzity v Illionois Urbana-Champaign testoval různé druhy geneticky upravených půdních bakterií schopných fixovat atmosférický dusík – tedy přeměnit ho na formu, kterou rostliny dokážou využít. Genetická úprava spočívá ve zvýšení aktivity klíčového genu odpovědného za tento proces, fixaci dusíku. Bakterie se po aplikaci při výsadbě usazují na kořenech rostlin a dodávají dusík přímo tam, kde je nejvíce potřeba.

Ve studii byly použity produkty Pivot Bio PROVEN® a PROVEN® 40, obsahující jeden nebo dva druhy těchto upravených bakterií. Aplikace probíhala během tří po sobě jdoucích sezón za využití běžných zemědělských metod. Vědci měřili obsah dusíku v rostlinných tkáních v různých fázích růstu a sledovali výnos zrna.

Analýza pomocí stabilních izotopů dusíku prokázala, že kukuřice na ošetřených plochách skutečně získávala dusík z atmosféry – nejen ze zásob půdy nebo hnojiv. Přestože současné produkty zatím nedokážou plně nahradit průmyslová hnojiva, výzkumný tým považuje technologii za slibnou. Do budoucna by vylepšené bakteriální inokulanty mohly významně přispět k udržitelnějšímu zemědělství. Už dnes však mohou být přínosné zejména v oblastech s nízkou přirozenou dostupností dusíku nebo tam, kde došlo ke ztrátám hnojiv.

Autor: Kristýna Kliková

Zdroj:

Zdroj: BIOTRIN