https://bezpecnostpotravin.cz/potravinove-alergie-u-nas/

Vydáno: 17. 6. 2025
Autor: 3. LF UK
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/bezlepkovy-chleb_orez_lista-300x170.jpg 300w" alt="" width="744" height="421" class="wp-image-76261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Zajištění plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou pro každého, kdo se potýká s potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí. Léčba spočívá především v dodržování eliminační diety, která vylučuje všechny potraviny nebo jejich složky, jež mohou vyvolat nežádoucí reakci. Čím více druhů potravin nebo celých potravinových skupin musí alergik ze stravy vyloučit, tím větší je riziko nedostatečného příjmu živin a následných zdravotních problémů, zejména pak u dětí.

Potravinové alergie se vyskytují častěji u dětí než dospělých, a to až u 8 % dětí a 2-3 % dospělých. V Evropě se jedná o více než 20 miliónů osob, přičemž v posledních letech se výskyt i závažnost projevů potravinových alergií zvyšuje. Potravinovou alergii může vyvolat jakákoli potravina, ale celosvětově nejčastějšími alergeny jsou potraviny patřící do tzv. „Big 9“, velké devítky, tedy kravské mléko, slepičí vejce, pšenice, sója, arašídy, stromové ořechy, semena, ryby a plody moře (korýši a měkkýši).

Geograficky je četnost výskytu reakcí na potraviny odlišná. V Evropě, Severní Americe a Austrálii jsou nejčastějšími potravinami způsobujícími potravinovou anafylaxi (*)  arašídy, ořechy a kravské mléko, zatímco v Asii a Latinské Americe jsou častějšími příčinami korýši a mořské plody.

V České republice patří mezi nejčastější alergeny ovoce (jablko, broskev, kiwi, nektarinka a třešeň), stromové ořechy (lískový, vlašský a mandle), mléko, zelenina (mrkev, rajče a brambor), vejce a arašídy. Existují ale rozdíly v jednotlivých věkových kategoriích. Zatímco malé děti do 5 let reagují hlavně na mléko a vejce, u starších dětí jsou to jablka, lískové ořechy a arašídy. U dospělé populace jsou nejčastější reakce na lískové ořechy, jablka a vlašské ořechy. Podrobněji viz tabulka.

Nejčastější potravinové alergeny v ČR podle věku:

Pořadí/ věk 1-5 let 6-17 let 18 let a starší
1. mléko jablko lískové ořechy
2. vejce lískové ořechy jablko
3. arašídy arašídy vlašské ořechy
4. lískové ořechy vlašské ořechy broskev
5. ryby mrkev arašídy
6. vlašské ořechy broskev mrkev
7. kešu ořechy kiwi hruška

(upraveno podle Bělohlávková a kol. časopis Alergie, Suplementum 2021.)

Potravinoví alergici se musí naučit sestavit plnohodnotný jídelníček i při omezeném výběru potravin, umět vyhodnotit bezpečnost stravy a v neposlední řadě sdílet své omezení s ostatními, aby porozuměli, co všechno tato nemoc obnáší.


(*) Potravinová anafylaxe je závažná až život ohrožující alergická reakce, která se může objevit po požití určité potraviny. Tato reakce se obvykle rozvine velmi rychle, často během několika minut po konzumaci alergenu. Příznaky mohou zahrnovat dýchací potíže, otoky (zejména obličeje, rtů, jazyka a hrdla), kopřivku, nevolnost, zvracení nebo pokles krevního tlaku. Anafylaxe vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, často včetně podání adrenalinu a následné hospitalizace.

Autor: Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D., 3. LF UK