https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/lekorice_Pixabay_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/lekorice_Pixabay_orez-768x398.jpg 768w" alt="" width="960" height="498" class="wp-image-39164" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Lékořice se používá jako přísada do některých doplňků stravy a jako příchuť do nápojů a potravin. Na základě četných hlášení o nežádoucích účincích, z nichž některé byly závažné, posoudila francouzská Agentura pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) rizika spojená s konzumací produktů obsahujících lékořici.
Z odborného posouzení vyplývá, že opakovaná vysoká konzumace nápojů a potravin obsahujících lékořici může vést k hypokalémii (poklesu hladiny draslíku v krvi) a vysokému krevnímu tlaku, čímž se zvyšuje kardiovaskulární riziko. Některé osoby jsou obzvláště citlivé: těhotné nebo kojící ženy, děti, osoby s kardiovaskulárními problémy (např. hypertenzí) nebo problémy s ledvinami či játry.
ANSES doporučuje, aby na etiketách potravin byla uvedena přítomnost lékořice nebo její hlavní účinné látky, kyseliny glycyrrhizinové, a to i v případě malých množství.
Lékořice je rostlina pravidelně používaná při výrobě doplňků stravy, zejména díky jejím trávicím vlastnostem, které se připisují jejímu kořenu. Jedna z jejích složek, kyselina glycyrrhizinová, a její amonná sůl jsou v EU povoleny jako potravinářské aromatické látky (E958).
Evropská směrnice vyžaduje, aby tyto látky byly uvedeny, pokud jejich koncentrace v potravinách a nápojích překročí určitou hranici. Na etiketě musí být pak uvedeno „obsahuje lékořici – osoby trpící vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné konzumaci“.
Bylo analyzováno více než sto případů s nežádoucími účinky
Agentura ANSES analyzovala více než sto případů nežádoucích účinků souvisejících s konzumací produktů obsahujících lékořici, které byly nahlášeny v rámci systému nutrivigilance a toxikologickými informačními centry. Tyto případy, spolu s dalšími identifikovanými v odborné literatuře, poukazují na příznaky hypokalémie a hypertenze, které mohou vést ke kardiovaskulárním komplikacím. Případy byly spojeny hlavně s vysokou a opakovanou konzumací nápojů a cukrovinek obsahujících lékořici.
Také byla popsána rizika interakcí s několika třídami léčivých přípravků, jako jsou diuretika snižující hladinu draslíku, stimulační laxativa, glukokortikoidy, digitalis (digoxin), antihypertenziva a léky, které mohou potenciálně způsobit poruchu srdečního rytmu.
Na základě maximálních povolených hodnot v potravinách agentura ANSES zjistila, že přibližně 60 % dospělých a více než 40 % dětí konzumujících lékořici překračovalo toxikologickou referenční hodnotu (orientační toxikologickou hodnotu) stanovenou pro toto odborné posouzení.
Agentura ANSES proto doporučuje informovat spotřebitele o přítomnosti lékořice uvedením na etiketách potravin, které obsahují i malé množství této látky. Poskytovat lepší informace o riziku hypertenze spojené s konzumací lékořice.
Agentura ANSES doporučuje spotřebitelům:
- vyhýbat se kombinování více zdrojů lékořice (alkoholické nebo nealkoholické nápoje, sirupy, cukrovinky, bylinné čaje nebo doplňky stravy);
- informovat zdravotníky o jakékoli konzumaci lékořice v případě kardiovaskulárních onemocnění (zejména hypertenze), onemocnění ledvin, selhání jater nebo hypokalémie, těhotenství nebo kojení, jakož i v případě jakýchkoli pochybností o možných interakcích s léky.
Více informací
