https://bezpecnostpotravin.cz/podcast-bfr-veganstvi-a-vegetarianstvi-popularni-ale-malo-prozkoumane/

Vydáno: 18. 6. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Webinar_Rostlinna-strava_orez_3-300x130.jpg 300w" alt="" width="617" height="267" class="wp-image-73372" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Úplné nebo téměř úplné vyloučení masa a dalších živočišných produktů se pro stále více lidí v Německu stalo zcela normální. Důvody tohoto trendu jsou různé a četné. Často hrají ústřední roli etické otázky, jako je welfare zvířat, ochrana klimatu a dopad na životní prostředí. Mnozí však také doufají, že tím zlepšují své zdraví.

„Téměř výhradně rostlinná strava může mít pozitivní vliv na zdraví,“ říká profesorka Cornelia Weikert v nejnovější epizodě vědeckého podcastu „Risiko“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR). Vynechání masa však automaticky neznamená, že strava je zdravá. „I rostlinná strava může být velmi nevyvážená, například pokud se opírá převážně o potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, ale s nízkým obsahem základních vitamínů a stopových prvků.“

Obecně platí, že jak rostlinná, tak smíšená strava vyžaduje dostatečný příjem živin, vitamínů a stopových prvků. Maso a ryby obsahují mnoho důležitých vitamínů a stopových prvků, proto jejich úplné vyloučení ze stravy může vést k určitým nedostatkům. Dostatečný příjem vitaminu B12 je obzvláště důležitý, protože se obecně nevyskytuje v rostlinných potravinách. Vitamin B12 je například důležitý pro tvorbu krve a další metabolické procesy v těle. Lidé, kteří se stravují vegansky nebo vegetariánsky, by proto měli věnovat zvláštní pozornost vyvážené stravě a v případě potřeby po konzultaci s lékařem užívat doplňky stravy, aby pokryli své potřeby.

Studie úřadu BfR také ukazují, že veganská strava může ovlivnit přísun živin do organismu: Například lidé, kteří se stravovali vegansky, měli v těle znatelně nízké hladiny jódu, prvku, který je nezbytný pro růst, kosti a funkci mozku. Vegani měli navíc nižší skóre zdraví kostí. Příslušná studie BfR tak potvrzuje výsledky dřívějších studií, které zjistily, že vegani mají často nižší hustotu kostí. Měli však dostatečnou hladinu vitaminu B12. „Naštěstí jsou lidé, kteří se dnes stravují vegansky, dobře informováni o tom, že by měli dbát na příjem vitaminu B12,“ říká Cornelia Weikert. Na druhou stranu je nedostatek vitaminu B12 v současné době častější u vegetariánské stravy. Zvláště citlivé skupiny obyvatelstva, jako jsou děti, dospívající, těhotné ženy, kojící ženy a senioři, by proto měly dbát na pečlivě plánovanou stravu, aby se vyhnuly možné podvýživě.

Na druhou stranu nyní existuje řada důkazů, že vyvážená rostlinná strava má příznivé účinky na zdraví. Například se předpokládá, že se méně vyskytují určité potíže a nemoci, jako je obezita, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.

Celkově však stále existuje mnoho mezer v údajích o vlivu veganské a vegetariánské stravy na zdraví. „Jedním z problémů je například to, že většina dosavadních studií byla provedena v 80. a 90. letech,“ vysvětluje Cornelia Weikert. Od té doby se sortiment veganských uzenin a náhražek masa v supermarketech a diskontních prodejnách značně rozšířil. Jak konzumace těchto produktů dlouhodobě ovlivňuje stravovací návyky a zdraví, zatím nebylo podrobněji zkoumáno.

Tyto a další mezery ve znalostech má nyní zaplnit rozsáhlá populační studie. Studie COPLANT, koordinovaná úřadem BfR, zkoumá, jak různé typy stravy ovlivňují zdraví. Studie se nezabývá pouze vegetariánskou a veganskou stravou, ale také vlivem smíšené stravy. Zkoumány jsou také pescetariánské stravovací návyky, při kterých se konzumují ryby, ale žádné jiné maso. Za tímto účelem budou shromážděny údaje o výživě, životním stylu a zdraví přibližně 6 000 lidí z celého Německa.
Veškeré informace o studii jsou k dispozici na webových stránkách COPLANT na adrese Externí odkaz: www.coplant-studie.de.

Odkaz na celou epizodu podcastu: (k dispozici je pouze v němčině):

Zdroj: BfR