
Nápoje ve skleněných lahvích obsahují více mikroplastových částic než nápoje v plastových lahvích, kartonech nebo plechovkách. To je překvapivý výsledek studie provedené laboratoří ANSES pro bezpečnost potravin v Boulogne-sur-Mer. Vědci vyslovili hypotézu, že tyto plastové částice mohou pocházet z barvy použité na uzávěrech lahví. Tyto výsledky poukázaly na zdroj mikroplastů v nápojích, který mohou výrobci snadno odstranit.
Cílem studie francouzského Úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) bylo určit úroveň kontaminace mikroplasty v nápojích, jako je voda, limonáda, ledový čaj, víno a pivo, a také zjistit vliv jejich obalů na tuto úroveň. U většiny zkoumaných nápojů byla hladina mikroplastů vyšší ve skleněných lahvích než v jiných obalech. Například ve skleněných lahvích s colou, limonádou, ledovým čajem a pivem bylo v průměru kolem 100 mikroplastových částic na litr. V plastových lahvích a plechovkách byl tento počet pětkrát až padesátkrát nižší.
„Při srovnání obsahu mikroplastů v různých nápojích prodávaných ve Francii jsme očekávali opačný výsledek,“ vysvětluje Iseline Chaïb, doktorandka v oddělení Aquatic Food Safety (SANAQUA, Boulogne-sur-Mer), která studii provedla v laboratoři ANSES pro bezpečnost potravin. Vzhledem k absenci toxikologických referenčních údajů nelze říci, zda zjištěné množství mikroplastů představuje zdravotní riziko. Disertační práce byla spolufinancována regionem Hauts-de-France a agenturou ANSES. Projekt byl rovněž podpořen v rámci smlouvy o státním a regionálním plánu IDEAL a francouzskou národní agenturou pro výzkum (IFSEA University Research School).
V konkrétním případě vody byla úroveň mikroplastů relativně nízká bez ohledu na obal, s průměrem 4,5 částic na litr ve skleněných lahvích a 1,6 částic na litr v plastových lahvích a kartonech. Víno také obsahovalo málo mikroplastů, a to i ve skleněných lahvích s korkovými zátkami. Původ těchto rozdílů v úrovni mikroplastů v nápojích zbývá prozkoumat, s výjimkou nápojů obsažených ve skleněných lahvích s uzávěry.
Plastové částice v nápojích pocházejí z barvy na uzávěrech
Vědci zkoumali původ mikroplastů nalezených v nápojích balených ve skleněných lahvích s uzávěry. Vzhledem k jejich vlastnostem dospěli k závěru, že tyto částice pravděpodobně pocházejí z kovových uzávěrů, konkrétně z barvy, která je pokrývá. První stopa: mikroplasty nalezené v nápojích měly většinou stejnou barvu a stejné složení jako barva na uzávěrech. Druhá stopa: barva na těchto uzávěrech měla drobné škrábance, které nebyly viditelné pouhým okem a byly pravděpodobně způsobeny třením uzávěrů při skladování před použitím. Toto tření, které uvolňovalo částice z povrchu uzávěrů, bylo považováno za zdroj nalezených mikroplastů.
Před uzavřením lahví víčka očistěte, abyste snížili množství mikroplastů
Aby se potvrdila cesta kontaminace nápojů ve skleněných lahvích a prozkoumala možnost snížení množství mikroplastů, laboratoř testovala účinky různých způsobů čištění uzávěrů. „Studovali jsme tři scénáře“, vysvětluje doktorandka. „Lahve jsme vyčistili a naplnili filtrovanou vodou tak, aby v nich nebyly detekovatelné žádné mikroplasty, poté jsme na lahve nasadili uzávěry bez předchozího ošetření, uzávěry po ofouknutí vzduchem pod tlakem nebo po ofouknutí vzduchem a opláchnutí filtrovanou vodou a alkoholem“.
Výsledek? Zatímco ve vodě v lahvích uzavřených nečištěnými uzávěry bylo nalezeno v průměru 287 částic na litr, po ofouknutí uzávěrů vzduchem před jejich nasazením na lahve se tento počet výrazně snížil na 106 částic na litr. Po ofouknutí a opláchnutí se počet částic snížil na 87 částic na litr.
Aby se zabránilo uvolňování plastových částic do nápojů v lahvích uzavřených uzávěry, mohli by výrobci také zvážit další opatření, jako je změna podmínek skladování uzávěrů před použitím, aby se zabránilo tření, nebo změna složení barvy použité na uzávěrech.
Více informací
Publikace „Microplastic contaminations in a set of beverages sold in France„