https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-pet-lahve-zadne-znamky-zdravotniho-rizika/

Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zveřejnil své odpovědi na často kladené otázky spotřebitelů týkající se PET lahví.
PET je zkratka pro polyethylentereftalát, druh plastu, z něhož se vyrábějí například láhve a jiné obaly na potraviny. Láhve jsou obvykle opatřeny štítkem s označením druhu plastu, z něhož jsou vyrobeny. PET láhve jsou označeny buď zkratkou „PET“, nebo trojúhelníkovým symbolem se šipkou a číslem 1 uvnitř.
Spotřebitelé se pravidelně obracejí na úřad BfR s dotazy, zda jsou plastové láhve vyrobené z PET zdraví škodlivé. Obávají se zejména toho, že PET láhve mohou obsahovat látky podobné hormonům, které se mohou z plastu uvolňovat do nápojů.
Uvolňují se látky podobné hormonům z PET láhví do nápojů?
Jednou z hlavních příčin obav spotřebitelů je to, zda se látky podobné hormonům mohou z PET lahví přenášet do nápojů. Tuto otázku vyvolaly studie provedené na šnecích a buněčných kulturách, které byly vystaveny minerální vodě ze skleněných a PET lahví. V některých případech byly zaznamenány známky estrogenní aktivity. Ta však byla přibližně 10 000krát nižší než přirozená estrogenní aktivita nápojů, jako je mléko, pivo nebo červené víno. Porovnání vody z PET lahví a skleněných lahví navíc neprokázalo žádný rozdíl v hormonálních účincích naměřených v buněčných kulturách. Není tedy důvod se domnívat, že tato nízká úroveň aktivity je způsobena PET lahvemi. Chemické analýzy minerální vody navíc nezjistily žádné látky, které by mohly takovou estrogenní aktivitu vyvolat.
Používají se při výrobě PET lahví látky s estrogenním účinkem?
Sloučeniny antimonu mohou být používány jako katalyzátory při výrobě PET. Antimon je přírodní vzácný polokov s velmi nízkou estrogenní aktivitou. V minerální vodě byly naměřeny koncentrace antimonu až 2 mikrogramy (µg – zkratka pro mikrogram) na litr (l). Tyto hodnoty jsou hluboko pod zákonnou mezní hodnotou pro přenos antimonu z obalů potravin do potravin. Limitní hodnota migrace stanovená Evropskou komisí je 40 µg (zkratka pro mikrogram) na kilogram (kg) potravin.
Obsahují PET láhve změkčovadla?
Plastový název „polyethylentereftalát“ (PET) je často nesprávně zaměňován s látkami ze skupiny ortoftalátů. Ty se používají jako změkčovadla a jsou kvůli svým hormonálním účinkům opakovaně předmětem diskusí.
K výrobě PET lahví se však ortoftaláty ani jiná změkčovadla nepoužívají. Pokud byly v minerálních vodách vůbec naměřeny, bylo to proto pouze v koncentracích, které byly příliš nízké na to, aby vysvětlovaly naměřené estrogenní účinky.
Obsahují PET láhve bisfenol A?
Bisfenol A se při výrobě PET lahví nepoužívá. Bisfenol A patří do skupiny látek, které mohou mít hormonální (konkrétně estrogenní) účinky. Testy zjistily stopové množství bisfenolu A v některých PET lahvích, zejména v těch, které byly recyklovány. Malé množství této látky se může přenést do minerální vody. Přenesené množství však výrazně nedosahuje tolerovatelné denní dávky bisfenolu A stanovené úřadem BfR, což znamená, že současné informace neposkytují žádné náznaky možného poškození zdraví.
Minerální voda z PET lahví má někdy nasládlou ovocnou chuť. Co to znamená?
Při výrobě a skladování PET lahví vzniká látka zvaná acetaldehyd. Pokud se acetaldehyd přenese z láhve do nápoje, lze ho i v malém množství ochutnat a ucítit – alespoň v minerální vodě. Naopak v nápojích s výraznější chutí, jako je cola nebo jiné nealkoholické nápoje, není acetaldehyd vnímatelný.
Je acetaldehyd v nápojích zdraví škodlivý?
Podle příslušných předpisů EU nesmí být z plastů do 1 kilogramu (kg) potravin přeneseno více než 6 miligramů (mg) acetaldehydu. Do této mezní hodnoty nejsou známy žádné nepříznivé účinky na zdraví. Lidé však mohou tuto látku jasně cítit nebo ochutnat již v množství menším než jedna setina této mezní hodnoty.
Vzhledem k tomu, že naměřené množství je hluboko pod zákonnou mezní hodnotou, nelze očekávat žádné zdravotní újmy, i když je acetaldehyd možné detekovat chutí nebo čichem.
Musí spotřebitelé při pití minerální vody z PET lahví akceptovat chuť acetaldehydu?
Přenos acetaldehydu z PET v množství, které je možné vnímat chutí, je obvykle důsledkem technických nedostatků při výrobě lahví. I když malé množství acetaldehydu nepředstavuje zdravotní riziko pro spotřebitele, změna chuti nebo zápachu nápoje není žádoucí a není v souladu s platnými předpisy. Chuť acetaldehydu je smyslovým zhoršením potraviny, v tomto případě minerální vody, a je proto považována za vadu kvality, kterou spotřebitelé nemusí akceptovat. Nápoje s touto vadou lze proto vrátit. Výrobci PET jsou odpovědní za to, aby zabránili přenosu acetaldehydu do nápojů pomocí vhodných technických opatření. Mezi tato opatření patří použití látek, které acetaldehyd v PET vážou a které samy o sobě nepředstavují žádné zdravotní riziko ani senzorické znehodnocení. Další možností je opatřit láhve vnitřní vrstvou podobnou sklu, aby se zabránilo přenosu acetaldehydu do nápoje.
Zdroj: BfR, PET láhve: žádné známky zdravotního rizika – BfR