https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-kyselina-trifluoroctova-tfa-ve-vine-jak-se-tato-chemicka-latka-dostava-do-lahvi-existuje-zdravotni-riziko/

Vydáno: 30. 6. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_vino1-orez-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_vino1-orez-768x397.jpg 768w" alt="" width="945" height="489" class="wp-image-51670" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Podle měření organizace na ochranu životního prostředí obsahují komerčně dostupná vína zbytky kyseliny trifluoroctové (TFA). Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) připravil první hodnocení zjištěných hodnot a poskytuje odpovědi na vybrané otázky.

Co je TFA?

Kyselina trifluoroctová nebo trifluoroacetát (TFA) je perfluorokarboxylová kyselina s krátkým řetězcem a je nejmenší sloučeninou ze skupiny per- a polyfluorovaných alkylových sloučenin (PFAS). PFAS jsou průmyslové chemikálie, které se díky svým speciálním technickým vlastnostem používají v mnoha průmyslových procesech a spotřebních výrobcích. TFA je velmi stabilní, perzistentní a dlouho přetrvávající.

Kde se TFA tvoří a jak se dostává do vína?

TFA se může tvořit jako transformační produkt mnoha PFAS a může se tak dostat do životního prostředí jako transformační produkt různých účinných látek pesticidů a fluorovaných chladicích látek a hnacích plynů. Vzhledem k širokému použití PFAS a díky své perzistenci a vysoké mobilitě je TFA přítomna všude v životním prostředí: ve vodě, v půdě a také v rostlinách. V současné době úřad BfR nemá žádné informace o zdrojích hlášených koncentrací TFA ve víně.

Jaká zdravotní rizika představuje TFA? Má reprodukční toxický účinek?

V dostatečně vysokých koncentracích může TFA způsobit těžké popáleniny kůže, poškození očí a škodlivé účinky při vdechnutí. Kromě toho úřad BfR hodnotí TFA jako reprodukčně toxickou látku.
Je třeba poznamenat, že se jedná pouze o klasifikaci nebezpečnosti. Neříká nic o skutečných zdravotních rizicích, protože rozhodující je také množství látky přijaté do organismu (expozice).

Reprodukční toxicita byla zjištěna u zvířecích modelů při koncentracích TFA, které jsou výrazně vyšší než koncentrace v životním prostředí. Podle nejnovějších údajů nelze při konzumaci vody nebo potravin kontaminovaných TFA očekávat žádné zdravotní potíže.

Trifluoroctová kyselina (TFA) ve víně – Jak se tato chemická látka dostává do lahví? Existuje zdravotní riziko? Podle měření organizace na ochranu životního prostředí obsahují komerčně dostupná vína zbytky trifluoroctové kyseliny.

Průměrná koncentrace TFA v měřených vzorcích vína byla 0,122 miligramů (mg) na litr (l), nejvyšší hodnota byla 0,320 mg/l. Úřad BfR nemá dostatek údajů k posouzení spolehlivosti a reprezentativnosti měření.

Podle odhadů úřadu BfR by osoba s tělesnou hmotností 60 kilogramů (kg) musela vypít nejméně 9 litrů vína denně, aby překročila hodnoty doporučené jako zdravotně nezávadné množství pro TFA 0,05 mg na kg tělesné hmotnosti, tj. ADI (zkratka pro přijatelný denní příjem) a ARfD (zkratka pro akutní referenční dávku), na základě nejvyšší naměřené hodnoty.

Je zdravotní riziko TFA zanedbatelné ve srovnání s obsahem alkoholu (ethanolu) ve víně?

Víno obsahuje ethanol, neurotoxickou a karcinogenní látku. Každý, kdo přesto konzumuje alkoholické nápoje, by měl řešit především omezení množství alkoholu. To platí zejména pro mladé lidi. Děti, dospívající, těhotné ženy a kojící matky by se měly alkoholu obecně vyhýbat.

Německá společnost pro výživu (DGE) považuje pravidelnou konzumaci více než 81 gramů alkoholu týdně za zvýšené zdravotní riziko. To odpovídá přibližně množství alkoholu obsaženému v jedné láhvi vína. Vzhledem k množství 9 litrů vína uvedenému v předchozí odpovědi – které by osoba s tělesnou hmotností 60 kg musela vypít alespoň jednou denně, aby překročila zdravotně nezávadnou doporučenou hodnotu pro TFA – lze předpokládat, že potenciální zdravotní riziko TFA v tomto scénáři je ve srovnání s toxicitou alkoholu zanedbatelné.

Jak jsou spotřebitelé chráněni před TFA?

V rámci přezkumu schválení látky flufenacet byla pro TFA odvozena přijatelná denní dávka (ADI) ve výši 0,05 mg na kg tělesné hmotnosti. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v rámci tohoto postupu nepovažoval za nutné stanovit akutní referenční dávku (ARfD). V souladu s aktuálními vědeckými a technickými poznatky souhlasí úřad BfR s hodnocením úřadu EFSA ohledně ADI, ale považuje za nutné odvodit také ARfD. ADI (přijatelná denní dávka) udává množství látky, které může být denně po celý život přijímáno orálně bez rozpoznatelného rizika pro zdraví (celoživotní expozice). ARfD (akutní referenční dávka) naopak udává odhadované maximální množství látky, které lze přijmout potravou během jednoho dne v jednom nebo více jídlech bez rozpoznatelného rizika pro zdraví (jednorázová velmi vysoká expozice). Podle názoru úřadu BfR je ARfD v současné době rovněž 0,05 mg na kg tělesné hmotnosti. Úřad BfR hodnotí TFA jako reprodukčně toxickou. Odpovědné národní a mezinárodní vědecké instituce a orgány v současné době pracují na hodnocení této látky na mezioborové bázi.

Jak spolehlivé jsou doporučené hodnoty pro zdravotně nezávadné množství TFA?

Na žádost Evropské komise v současné době úřad EFSA přezkoumává doporučené hodnoty pro zdravotně nezávadné množství TFA. Úřad EFSA provádí tento přezkum společně s členskými státy a Evropskou agenturou pro chemické látky (ECHA), která je odpovědná za klasifikaci chemických vlastností TFA (https://www.efsa.europa.eu/de/topics/per-and-polyfluoroalkyl-substances-pfas).
Pokud se objeví nové poznatky bude úřad BfR své hodnocení aktualizovat.

Další informace na webových stránkách BfR o TFA ve víně

Zdroj: BfR, Trifluoroacetic acid (TFA) in wine – How does the chemical get into the glass? Is there a health risk? – BfR