https://bezpecnostpotravin.cz/mirne-rozmrznuti-nevadi-vedrem-trpi-hlavne-chlazene-potraviny/

Hostem pořadu Headline s Davidem Chmátalem byl odborný konzultant Potravinářské komory Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Hlavními tématy rozhovoru byl vliv vysokých teplot na nakupované potraviny, tipy, na co si dávat v takovém počasí v obchodech pozor, i jak může být chladírenská taška velkou pomocí.
V letních tropech kvůli zvýšenému množení mikroorganismů více hrozí riziko otravy jídlem, varuje Potravinářská komora. A nejvíce rizikové jsou chlazené potraviny, případně mražené, pokud by se už úplně rozmrazily, dodává Pivoňka. Naopak mírné povolení mražených potravin příliš nevadí.
„U chlazených potravin je zejména riziko toho, že je několikrát přerušený chladírenský řetězec. Třeba pochybením na distribuční cestě dojde k přerušení chladírenského řetězce, potom spotřebitel nechá dlouho potraviny v autě v teple, přiveze je domů, ještě je nedá včas do ledničky, potom před přípravou si je zase nechá hodně dlouho venku. A ty věci se sčítají dohromady,“ řekl Pivoňka.
Celý rozhovor můžete nalézt níže v článku: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/620828-mirne-rozmrznuti-nevadi-rika-o-potravinach-pivonka-vedrem-trpi-hlavne-chlazene-jidlo
Zdroj: PK ČR