https://bezpecnostpotravin.cz/abnormalni-prezvykovani-u-skotu-nakazeneho-kho/

Vydáno: 10. 7. 2025
Autor: Český svaz chovatelů masného skotu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/skot_kravy_lista_m-768x462.jpg 768w" alt="" width="983" height="591" class="wp-image-53287" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Skot nakažený katarální horečkou vykazuje již devět dní předtím, než se u něj objeví klinické příznaky nemoci abnormální přežvykování.

K těmto závěrům došli výzkumníci při pozorování 51 krav na farmě De Tolakker, což je dojený chov patřící výzkumné farmě Utrechtské univerzity. Poté, co byla v září 2023 u ovcí na farmě zjištěna katarální horečka ovcí, bylo rozhodnuto o intenzivním sledování chování i skotu. K tomu byly použity obojkové senzory od Sense Hub, které registrují aktivitu, chování při přežvykování a příjem krmiva. Právě s pomocí údajů z nich bylo možné anomální přežvykování detekovat.

Během studie byl proveden také PCR test k prokázání přítomnosti viru katarální horečky ovcí v krvi. Přestože 51 krav nevykazovalo žádné klinické příznaky katarální horečky ovcí, ukázalo se, že 45 kusů skotu reagovalo na PCR test pozitivně krátce po objevení katarální horečky ovcí u ovcí. První klinické příznaky byly pozorovány až 6 dní po pozitivním výsledku. Je pozoruhodné, že 9 dní před těmito klinickými pozorováními byly již viditelné abnormality v chování zvířat při přežvykování. Po prvním pozitivním výsledku PCR trvalo šest měsíců, než zvířata po opakovaných testech byla negativní. Podle univerzitních výzkumníků studie ukazuje, že senzorová technologie pomáhá detekovat infekce u krav dříve než jen na základě klinických příznaků.

Zdroj: ČSCHMS