https://bezpecnostpotravin.cz/chronovyziva-aneb-jak-souvisi-cas-s-vyzivou/

Vydáno: 14. 7. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vyziva_hodiny_2_-opr-286x300.jpg 286w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vyziva_hodiny_2_-opr-768x804.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vyziva_hodiny_2_-opr.jpg 1181w" alt="" width="978" height="1024" class="wp-image-85146" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 400px;" loading="lazy" decoding="async" />

Chronovýživa (“chronos” znamená čas) je novým polem výzkumu výživy a chronobiologie, které se zabývá načasováním příjmu potravy. Zabývá se tedy tím, jak čas příjmu potravy může ovlivnit zdraví a také tím, jak příjem potravy ovlivňuje biologické rytmy (periodicky se opakující děje v lidském těle jako je dýchání, činnost srdce, tvorba trávicích enzymů, hormonální regulace a mnohé další procesy) probíhající v lidském organismu.

Na co se chronovýživa konkrétně zaměřuje?

Existuje několik zajímavých otázek, kterým se chronovýživa věnuje. Lze uvést pár z nich:

Časování příjmu stravy a metabolismus živin. Vědci zkoumají, jak souvisí čas, kdy jíme s tím, jak tělo dokáže s přijatými živinami naložit. Nejzajímavější otázkou je, kdy je ideální jíst, aby všechny procesy v těle související s trávením a metabolismem živin šlapaly jako švýcarské hodinky?

Časování příjmu stravy a zdraví. V tomto případě se hledá souvislost mezi časy příjmu stravy a možným negativním vlivem na naše zdraví (např. na rozvoj nadváhy a obezity, riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku nebo i na narušení kvality spánku a z toho vyplývající následky).

Časování příjmu stravy a obezita, hubnutí. Existují studie, které sledují skupiny osob se stejný příjmem i výdejem energie, ale odlišnou dobou příjmu stravy. Osoby, které jedly v pozdějších časech, měly větší potíže s hubnutím. Konzumace stravy ve večerních hodinách je spojována s vyšším rizikem rozvoje nadváhy a obezity.

Pravidelnost v příjmu stravy je další velmi zajímavé téma. Je důležité jíst pravidelně? A co se přesně v těle a v jednotlivých buňkách vlastně děje, pokud se jí pravidelně? Existuje celá řada studií, která detailně popisuje procesy v buňkách a orgánech a samozřejmě také potvrzují fakt, že jíst pravidelně je pro zdraví prospěšné.

Chronovýživa se také zabývá výzkumem tzv. chronotypu člověka, který dělí jedince na tzv. ranní ptáčata a večerní sovy.

Ranní ptáčata jsou osoby, které jsou výkonnější především v ranních hodinách. Sovy jsou naopak ti, kteří jsou nejvýkonnější v odpoledních a večerních hodinách. Toto dělení souvisí nejen s psychickou a fyzickou výkonností, ale také se všemi dalšími aktivitami v rámci dne včetně příjmu potravy.

Ranní ptáčata chodí dříve spát, brzy vstávají a také se stravují v dřívějších časech. Jejich životní styl bývá zdravější, mají častěji normální tělesnou hmotnost, jsou také častěji nekuřáci, pijí méně alkoholu a stravují se zdravěji (jí více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, bílkovin atd.).

sov je pozorován nezdravý životní styl mnohem častěji. Více pijí alkohol, kouří, jsou fyzicky neaktivní, stravují se méně zdravě (častěji pijí slazené a energetické nápoje, kávu a konzumují pokrmy rychlého občerstvení, tučné pokrmy, vysoce průmyslově zpracované potraviny). To je dále umocněno tím, že se stravují v pozdějších časech, často i ve večerních a nočních hodinách, čímž si mohou narušit kvalitu a délku spánku. Celkově jsou aktivní do pozdních nočních hodin a vstávají později. Pokud však musí vstávat další den brzy do školy či zaměstnání, jsou nevyspalí. Tento nevhodný životní styl pak může souviset s mnoha negativními dopady na zdraví.

Chronovýživa je novou oblastní výzkumu, která se zabývá velkým množstvím opravdu zajímavých a praktických otázek.

Z výsledků studií se jeví jako vhodné pro lidské zdraví:

  1. Jíst pravidelně – tedy každý den zhruba ve stejnou dobu, jak přes pracovní týden, tak o víkendu.
  2. Stravovat se v dřívějších časech – i když je zatím obtížné přesně určit tyto časy, orientačně by se dalo říct mezi 6. a 20. hodinou.
  3. Vyhýbat se stravování v pozdních večerních a nočních hodinách, poslední jídlo dne má být konzumováno minimálně 3 hodiny před ulehnutím ke spánku.
  4. Mít životní styl jako ranní ptáčata, tím, že se chodí spát dříve, se zajistí dostatek spánku i přes pracovní týden, kdy se musí vstávat brzy. Nenaruší se kvalita spánku pozdním stravováním, protože ranní ptáčata jedí v dřívější časech. S tím souvisí nižší riziko rozvoje nadváhy a obezity za předpokladu správné výživy a příjmu energie, který nebude větší než výdej.

Zdroj:

  • Oda H. Chrononutrition. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2015;61 Suppl:S92-94. doi:10.3177/jnsv.61.S92
  • Challet E. The circadian regulation of food intake. Nat Rev Endocrinol. 2019;15(7):393-405. doi:10.1038/s41574-019-0210-x
  • Wehrens SMT, Christou S, Isherwood C, et al. Meal Timing Regulates the Human Circadian System. Curr Biol CB. 2017;27(12):1768-1775.e3. doi:10.1016/j.cub.2017.04.059

Autor: Společnost pro výživu, Výživa servis

Zdroj článku: Slovník Bezpečnost potravin A-Z