https://bezpecnostpotravin.cz/vitamin-d-ve-vyzive/

Vydáno: 18. 7. 2025
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vitamin-D-300x158.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/vitamin-D-768x405.png 768w" alt="" width="874" height="461" class="wp-image-39648" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Pod pojmem vitamin D se rozumí skupina steroidních látek, které se nazývají kalciferoly. Dvě nejvýznamnější formy jsou vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol).

Zatímco vitamin D2 je obsažen zejména v potravě rostlinného původu, vitamin D3 si lidský organizmus může vytvářet v kůži z jeho prekurzoru (nevykazuje fyziologické účinky) vlivem slunečního záření. Produkce vitaminu D3 v kůži závisí na několika faktorech. Mezi ně patří zejména roční období, denní doba, věk, zeměpisná šířka, pigmentace kůže, věk, velikost ozářené plochy kůže a používání krémů s UV faktorem.

Výskyt a zdroje

Zhruba 90 % vitaminu D získáváme působením slunečního záření na kůži. V potravinách se vyskytuje pouze v omezeném množství. Mezi nejvýznamnější potravinové zdroje vitaminu D patří živočišné potraviny, především tučné ryby (losos, tuňák, sleď). Dále jej také obsahuje maso, vejce a malé množství se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Z potravin rostlinného původu jsou dobrým zdrojem pouze houby. Dostatečná konzumace potravin bohatých na vitamin D je důležitá zejména v zimním období. Dosáhnout doporučeného příjmu 10 – 20μg denně jen z potravy je však poměrně těžké. V případě, že příjem vitaminu D z potravy je nízký, případně je laboratorně zjištěna jeho nízká hladina v krvi, lze tento vitamin doplnit pomocí léčiv a doplňků stravy.

Proč je vitamin D tak důležitý?

Vitamin D má v těle řadu funkcí. Dlouho panoval názor, že je významný pouze pro kostní metabolismus (udržuje plazmatickou hladinu vápníku a fosforu). Pokud je ho málo, zvyšuje se například riziko vzniku osteoporózy. Dnes je však známé jeho širší působení a stále více výzkumníků se zabývá otázkou vztahu vitaminu D a dalších onemocnění. Je velmi důležitý pro svaly a svalovou koordinaci, snižuje riziko pádů a zlomenin kostí.

Nedostatek vitaminu D ovlivňuje například:

  • výskyt nádorových onemocnění – studie ukazují, že nízká hladina vitaminu D v krvi, ale i nedostatečný příjem potravou a nedostatečná expozice slunečnímu záření by mohla mít vliv na výskyt některých nádorových onemocnění (nádory tlustého střeva, prostaty, plic) a také by mohla souviset s růstem a šířením nádorů;
  • funkci imunitního systému;
  • srdečně cévní systém;
  • vznik diabetu mellitu.

Výskyt nedostatku vitaminu D

Nedostatek vitaminu D je významný a celosvětově rozšířený problém týkající se všech věkových skupin. Studie ukazují, že v Evropě nemá až 70 % obyvatel dostatečnou hladinu vitaminu D.

Rizikové skupiny ohrožené nedostatkem vitaminu D

  • senioři: vlivem snížené schopnosti tvorby vitaminu D v kůži, zhoršenému vstřebávání ve střevech, kratšímu času strávenému venku, sníženému příjmu vitaminu D v potravě;
  • těhotné a kojící ženy: předpokládá se, že snížené hladiny vitaminu D u těhotných jsou způsobeny většími požadavky plodu na živiny;
  • novorozenci, kojenci: množství vitaminu D v mateřském mléce bývá nízké, proto se plošně doporučuje doplňování vitaminem D u kojenců od ukončeného 2. týdne věku;
  • děti, adolescenti;
  • lidé s tmavou barvou pleti: tmavá pleť obsahuje více melaninu, který absorbuje UV záření, tím je chrání. Proto lidé s tmavou pletí musí být vystaveni mnohem déle slunečnímu záření než lidé se světlou pletí s nárůstem vzdálenosti od rovníku;
  • vegetariáni a vegani.

(Autor: SaMa)

Použitá literatura:

  • PASZKOVÁ, Helena, 2011. Nedoceněný vitamin D : náš nezbytný celoživotní průvodce : doporučení pro praxi. Vydání první. Brno: SurGal Clinic s.r.o. ISBN 978-80-254-4454-2.
  • VÍŠEK, Jakub a kol., 2012. Komplexní účinky vitamínu D v lidském organizmu. Diabetologie – Metabolismus – Endokrinologie – Výživa : časopis pro postgraduální vzdělávání. roč. 15, č. 4, s. 258–263.
  • HOLICK, Michael F. a Tai C. CHEN, 2008. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. The American Journal of Clinical Nutrition. 4., roč. 87, č. 4, s. 1080S–6S. ISSN 1938-3207.

Zdroj: viscojis.cz