https://bezpecnostpotravin.cz/publikace-vyziva-a-zdravi/

Vydáno: 18. 7. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, 3. LF UK
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Vyziva-a-zdravi_2025_orez-300x191.jpg 300w" alt="" width="757" height="482" class="wp-image-85299" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy zveřejnil aktualizované vydání publikace „Výživa a zdraví“. Autorkami publikace jsou Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D. a doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.

Potraviny a nápoje, které konzumujeme, mají zásadní vliv na naše zdraví. Existuje stále více vědeckých důkazů, které prokazují, že dodržování zdravého životního stylu může pomoci dosáhnout a udržet si dobré zdraví a snížit riziko chronických onemocnění v průběhu celého našeho života. Každá jednotlivá fáze života má své specifické výživové potřeby, ale formování zdravých stravovacích návyků začíná již v útlém dětství a tyto návyky by se měly přenášet do dalších období života a dále rozvíjet.

Doporučení ke zdravému stravování nelze redukovat na příjem jednotlivých živin. Složky výživy se navzájem ovlivňují a moderní pohled na zdravé stravování zdůrazňuje význam zdravého stravování jako celku, ne izolovaných živin, potravin či potravinových skupin.
Základním předpokladem zdravého stravování je konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných bioaktivních složek, které neobsahují žádné nebo jen malé množství přidaných cukrů, nasycených tuků a sodíku. Měly by být konzumovány potraviny ze všech základních skupin, v optimálním množství a energetické hodnotě.

Tato publikace přináší hlavní principy a nejnovější poznatky z oblasti výživy, zdravého stravování a bezpečnosti potravin.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/Vyziva-a-zdravi_2025-220x300.jpg 220w" alt="" width="420" height="572" class="wp-image-85297" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(59, 59, 59); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 300px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: Ministerstvo zemědělství