https://bezpecnostpotravin.cz/publikace-vyziva-a-zdravi/

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy zveřejnil aktualizované vydání publikace „Výživa a zdraví“. Autorkami publikace jsou Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D. a doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Potraviny a nápoje, které konzumujeme, mají zásadní vliv na naše zdraví. Existuje stále více vědeckých důkazů, které prokazují, že dodržování zdravého životního stylu může pomoci dosáhnout a udržet si dobré zdraví a snížit riziko chronických onemocnění v průběhu celého našeho života. Každá jednotlivá fáze života má své specifické výživové potřeby, ale formování zdravých stravovacích návyků začíná již v útlém dětství a tyto návyky by se měly přenášet do dalších období života a dále rozvíjet.
Doporučení ke zdravému stravování nelze redukovat na příjem jednotlivých živin. Složky výživy se navzájem ovlivňují a moderní pohled na zdravé stravování zdůrazňuje význam zdravého stravování jako celku, ne izolovaných živin, potravin či potravinových skupin.
Základním předpokladem zdravého stravování je konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných bioaktivních složek, které neobsahují žádné nebo jen malé množství přidaných cukrů, nasycených tuků a sodíku. Měly by být konzumovány potraviny ze všech základních skupin, v optimálním množství a energetické hodnotě.
Tato publikace přináší hlavní principy a nejnovější poznatky z oblasti výživy, zdravého stravování a bezpečnosti potravin.
- Publikace „Výživa a zdraví„ (I. aktualizované vydání, 2025)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství