
Vědcům z Univerzity v Albertě se podařilo pomocí CRISPR (CRISPR – gene shuffling) přenést do pekařských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae) geny pro tvorbu kyseliny punicové, která se běžně nachází hlavně v granátových jablcích (Punica granatum).
Granátové jablko je občas označováno jako „super ovoce“. Jedním z možných důvodů tohoto označení je přítomnost kyseliny punicové v oleji z granátových jablek. Kyselina punicová se řadí mezi omega-5 mastné kyseliny a uvádí se, že má antioxidační a protizánětlivé účinky, které se terapeuticky uplatňují u chronických onemocnění. Problém nastává u získávání této kyseliny, jelikož výtěžek oleje ze semen granátových jablek je velmi nízký.
Tento problém řeší využití moderních biotechnologických metod, konkrétně metody CRISPR a genového přeskupování, při kterém se vybraný gen nebo geny zakomponují do jiné části genomu, či do genomu kompletně odlišného organismu. A přesně tak tomu bylo i v tomto případě, kdy byly geny pro tvorbu kyseliny punicové umístěny do buněk pekařské kvasinky. V tomto procesu byly vybrány kvasinky s největším výtěžkem. Celý tento proces umožňuje zvýšení produkce a rozšíření možností využití oproti originálnímu zdroji.
V současné chvíli pracuje tým na Univerzitě v Albertě na zvýšení tvorby kyseliny punicové, což povede k značnému snížení její ceny a její větší dostupnosti. Tento výzkum ukazuje, jak mohou moderní biotechnologie pomoci k větším výtěžkům nám prospěšných látek a díky variabilitě této metody můžeme díky kvasinkám brzy získávat řadu dalších mastných kyselin abioproduktů.
Autor: Ondřej Bašanda
Zdroje:
- https://www.ualberta.ca/en/folio/2025/01/researchers-genetically-engineer-yeast-to-produce-healthy-fatty-acid.html
- https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=21192
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5450373/
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/punicic-acid
Zdroj článku: BIOTRIN