Cuketa, miláček letní kuchyně – univerzální, lehká, nenáročná na přípravu a skoro vždy po ruce, ať už z vlastní zahrádky, nebo z přebytků od sousedů. Jenže! Tu a tam se objeví znepokojující titulek, že cuketa někomu pěkně „zavařila“. Může být tato oblíbená zelenina skutečně nebezpečná, nebo jde jen o „kulinární kachnu“?

Léto je hlavní období sklizně tykvovité zeleniny (čeleď Cucurbitaceae), kam patří nejen cukety, ale také dýně, okurky, melouny a další. V tomto období se také často objevují dotazy na její bezpečnou konzumaci, co dělat při změně chuti oblíbené zeleniny a případně co dělat po její konzumaci.
Zajímá vás, co jsou kukurbitaciny, proč cukety někdy hořknou, jak poznat, že něco není v pořádku, co dělat, když neposlechneme varování jazyka a hlavně, jak si cuketu vychutnat bez obav? Detaily najdete v přiloženém článku.
Autoři: Bischofová, S., Pruša, T.
SZÚ – Centrum zdraví, výživy a potravin, Brno
Soubor ke stažení
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/cuketa_doporuceni_SZU-300x108.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/cuketa_doporuceni_SZU-768x276.jpg 768w" alt="" width="933" height="335" class="wp-image-85681" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: SZÚ
