https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-jako-novy-zdroj-sacharozy/

Cukr je nezbytným zdrojem energie a běžně se získává z cukrové třtiny a řepy, jejichž pěstování je však klimaticky omezené. Alternativou by mohla být geneticky upravená rýže, jejíž semena by místo škrobu obsahovala vysoký podíl sacharózy.
Mezinárodní výzkumný tým pomocí technologie CRISPR/Cas9 vyřadil u rýže geny OsGCS1 a OsGCS1-like nezbytné pro oplodnění. Výsledkem je tzv. „cukrová rýže“ s falešnými semeny bohatými na cukr, která obsahují až 20 % cukru, z toho až 98 % tvoří sacharóza. Díky tomu mají rosolovitou konzistenci a výjimečnou sladkost.
Výzkum nabízí nejen nový pohled na vývoj rostlinných vajíček, ale i potenciál pro rozšíření produkce cukru do nových oblastí a efektivnější výrobu bioetanolu.
Autor: Tereza Branyšová
Více na: Rýže jako nový zdroj sacharózy

Zdroj: BIOTRIN