https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-jako-novy-zdroj-sacharozy/

Vydáno: 1. 8. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Cukr je nezbytným zdrojem energie a běžně se získává z cukrové třtiny a řepy, jejichž pěstování je však klimaticky omezené. Alternativou by mohla být geneticky upravená rýže, jejíž semena by místo škrobu obsahovala vysoký podíl sacharózy.

Mezinárodní výzkumný tým pomocí technologie CRISPR/Cas9 vyřadil u rýže geny OsGCS1 a OsGCS1-like nezbytné pro oplodnění. Výsledkem je tzv. „cukrová rýže“ s falešnými semeny bohatými na cukr, která obsahují až 20 % cukru, z toho až 98 % tvoří sacharóza. Díky tomu mají rosolovitou konzistenci a výjimečnou sladkost. 

Výzkum nabízí nejen nový pohled na vývoj rostlinných vajíček, ale i potenciál pro rozšíření produkce cukru do nových oblastí a efektivnější výrobu bioetanolu.

Autor: Tereza Branyšová

Více na: Rýže jako nový zdroj sacharózy

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/ryze_GM-281x300.jpg 281w" alt="" width="567" height="605" class="wp-image-85704" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 400px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: BIOTRIN