https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-nanuku-2025/

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test nanuků 2025“ v novém čísle časopisu dTest 8/2025.
Coby téma srpnového testu jsme si vybrali těžkou váhu mezi zmrzlinami – nanuk Magnum. Nečekejte však bádání nad jedním výrobkem. Magnum totiž vytvořilo specifický styl nanuku, který napodobuje celá řada jiných výrobců. Do laboratoře jsme proto vyslali originál spolu s jím inspirovanými zmrzlinami, abychom zjistili, jak se liší jejich kvalita. Výsledky nás překvapily, protože přední místa tabulky patří nanukům řetězcových značek.
Občas se jednomu výrobku podaří vytvořit samostatný typ produktů. Přesně to se podařilo nanukům značky Magnum. V osmdesátých letech poprvé nabídly velkou porci vanilkového mraženého krému v silné krustě z mléčné čokolády. Tento styl si postupem let získal řadu příznivců, proto se vedle originálu vynořila řada kopií a nabízejí je také obchodní řetězce pod svými privátními značkami. Do testu jsme nakoupili devět nanuků typu Magnum s mléčnou čokoládou a mandlemi. Cílem bylo ověřit, jak si jednotlivé výrobky vedou z hlediska chuti a jak kvalitní je jejich poleva, a zabývali jsme se i výživovými hodnotami.
Konkurence dotírá
Senzorické hodnocení probíhalo formou řízené degustace, které se účastnil panel 11 školených hodnotitelů. Nejprve posuzovali celkový vzhled nanuku, především rovnoměrnost polevy, intenzitu hnědé barvy čokoládové vrstvy a množství viditelných mandlí. Hodnotitelé se zaměřili i na to, zda má poleva soudržnou strukturu bez prasklin a deformací. Následovala ochutnávka, během které se hodnotila zvlášť poleva a zvlášť zmrzlina. U polevy byla klíčová příjemnost vůně a chuti a intenzita čokoládové příchuti, u zmrzliny pak příjemnost vanilkové chuti, sladkost a konzistence v ústech. Na závěr každý hodnotitel udělil celkovou známku za komplexní dojem z výrobku. Aby bylo zajištěno objektivní hodnocení, byly všechny vzorky anonymizovány – zakrytím dřívek a odstraněním obalů, které by mohly prozradit značku.
Laboratorní část testu se soustředila na složení polevy i samotné zmrzliny. V polevách jsme sledovali zejména obsah tukuprosté kakaové sušiny, tedy složky pocházející z kakaa, a celkový obsah tuku. Podrobně jsme analyzovali, zda obsažené kakaové máslo a mléčný tuk jsou v souladu s požadavky legislativy na mléčnou čokoládu. Při hodnocení jsme museli vzít v úvahu, že mléčná čokoláda používaná při výrobě zmrzlin se od té klasické tabulkové zásadně liší. Zejména se v ní používá kokosový tuk, který je u zmrzlinových polev povolen a zlepšuje jejich technologické vlastnosti v mraženém stavu.
Zkrátka dezert
Chemická laboratoř se zabývala i výživovou hodnotou nanuků. Konkrétně se zjišťoval obsah cukru a tuku v jedné porci. Ukázal se zajímavý detail – významná část cukru a tuku do nanuku přichází z čokoládové polevy. Pokud byste proto chtěli „dietnější“ zmrzlinu, můžete sáhnout po samotném vanilkovém krému bez čokoládového kabátu.
Na závěr jsme analyzovali deklarované složení výrobků. Zaměřili jsme se na to, zda výrobci používají přírodní vanilkové aroma nebo vanilkové extrakty, jaké stabilizátory přidávají pro udržení textury a jak velký podíl výrobku tvoří čokoládová poleva a mandle. Většina nanuků ukrývala zmrzlinu založenou na bázi mléčného a rostlinného tuku, dva výrobky však byly založeny pouze na smetaně. U nich jsme navíc ověřili, zda jsou skutečně bez rostlinných tuků.
Součástí hodnocení byl i praktický tzv. meltdown test, který ověřoval, jak nanuky odolávají tání při pokojové teplotě. Z jednotlivých nanuků byly vyříznuty vzorky mraženého krému, které byly položeny na síto a ponechány při teplotě 20 °C. Po dobu třiceti minut jsme sledovali, kolik kapaliny ze zmrzliny odkapalo. Všechny vzorky si vedly velmi dobře. Zajímavé bylo zjištění, že čistě smetanové mražené krémy odtávají rychleji než ty vyrobené ze směsi mléčného a rostlinného tuku.
Zdroj: dTest