https://bezpecnostpotravin.cz/patri-cirok-skutecne-na-ceska-a-moravska-pole/

Vydáno: 7. 8. 2025
Autor: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Cirok-Rufuss-foto-Jiri-Hermuth-768x510-1-300x199.jpeg 300w" alt="" width="768" height="510" class="wp-image-85826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: CARC, Ing. Jiří Hermuth

V současné době pravděpodobně není jiná zemědělsky využívaná plodina s tak rozmanitým vzhledem, vlastnostmi i šířkou využití, jako je čirok dvoubarevný Sorghum bicolor (L.) MOENCH. Jedná se o plodinu – diploid, který má při srovnání s ostatními obilninami poměrně úzký genom, což je ceněno šlechtiteli. Proti majoritním obilninám pšenici, rýži a kukuřici je však tato plodina poměrně nedoceněná, především z pohledu rozšíření jejího pěstování a následného využití.

Proč se zabývat šlechtěním čiroků? Čirok je nenáročná, levná, snadno pěstovatelná plodina a je levnější alternativou k pšenici a kukuřici, především jako komponenta v krmných směsích…

Celý článek Ing. Jiřího Hermutha z Genové banky CARC publikovaný v srpnovém čísle časopisu Farmář si můžete stáhnout zde.

Zdroj: CARC