https://bezpecnostpotravin.cz/temer-200-kg-problematickeho-masa-a-vnitrnosti-v-halal-prodejne-v-brne/

Vydáno: 18. 8. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Nevyhovujici-teplota-u-hoveziho-masa_orez_SVS-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Nevyhovujici-teplota-u-hoveziho-masa_orez_SVS-768x440.jpg 768w" alt="" width="805" height="461" class="wp-image-85999" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: SVS

Tisková zpráva – Kontrola Státní veterinární správy (SVS) odhalila v prodejně výsekového a halal masa v Brně bezmála 200 kilogramů různých druhů masa a vnitřností v nevyhovujících podmínkách. K podstatnému množství produktů neměl výrobce doklady, u velké části masa byla výrazně překročena skladovací teplota. Je zde podezření, že část produktů mohla pocházet z nelegální porážky. Za zjištěná porušení legislativy lze uložit provozovateli prodejny sankci do výše až 50 milionů Kč.

V prodejní vitríně i v chladicím boxu v zázemí provozovny našli veterinární inspektoři nebalené hovězí výsekové maso, hovězí vnitřnosti a kuřecí maso skladované při nevyhovujících teplotách. Celkem se jednalo o více než 120 kilogramů masa. Nejvýrazněji byla teplota překročena u hovězího masa, jehož teplota se v jádře pohybovala mezi 20 °C až 30 °C, legislativní limit je přitom u hovězího masa 7 °C.  K hovězímu masu a vnitřnostem chyběly doklady s povinnými údaji o jeho původu.

V lednici pod pultem se v době kontroly nacházelo více než 75 kilogramů nebaleného skopového masa. Části jatečně upravených těl nebyly označeny značkou zdravotní nezávadnosti a prodejce opět neměl žádné doklady o původu masa. Přestože byla prodejci poskytnuta lhůta pro dodání těchto dokladů, ani v následujících dnech původ masa nedoložil. Je zde proto podezření, že maso mohlo pocházet z nelegální porážky.

Inspektoři veškeré nevyhovující maso znehodnotili obarvením a nařídili jeho likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele.

Petr Majer
zástupce tiskového mluvčího SVS

Drůbeží maso v nevyhovující teplotě
Foto: SVS
Nevyhovující teplota u hovězího masa
Foto: SVS
Maso neznámého původu
Foto: SVS

Zdroj: SVS