https://bezpecnostpotravin.cz/udrzitelna-kantyna-v-albertu-zachranila-za-tri-roky-fungovani-44-tun-potravin/

Vydáno: 21. 8. 2025
Autor: Albert
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Albert_regal-300x100.jpg 300w" alt="" width="663" height="220" class="wp-image-86136" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: albert.cz

Tisková zpráva – Unikátní zaměstnanecká zero food-waste kantýna Albert v Nových Butovicích, ve které se vaří z neprodaných potravin, slaví třetí výročí své existence. Za tři roky provozu se díky kantýně podařilo zachránit 44 tisíc kilogramů potravin a připravit z nich více než 38 000 porcí plnohodnotných jídel pro zaměstnance a tisíce porcí občerstvení pro interní i externí eventy.

Koncept zero food-waste kantýny staví na každodenním využití čerstvých potravin z prodejny, od zeleniny a ovoce, až po maso a další suroviny, kterým se blíží datum spotřeby. Každý pracovní den v kantýně začíná výběrem surovin přímo v prodejně. Celé menu tak šéfkuchař vymýšlí až ráno na místě, jen pár hodin před výdejem strávníkům. „Je to pestrá práce v tom, že je každý den jiný, není možné odhadnout, které kombinace surovin na mě budou čekat další den. Jen v málokteré práci může kuchař takhle často experimentovat,“ vysvětluje šéfkuchař Stanislav Vaněček. Denně pro zaměstnance z prodejny i přilehlé kanceláře připravuje polévku a dvě hlavní jídla.

O obědy je mezi zaměstnanci zájem, tradičně největší úspěch mají české klasiky. Sázka na jistotu je řízek nebo sekaná, oblíbený je také obalovaný květák s brambory a tatarkou. Vaření pro kolegy ale není jen o přípravě jídel, ale i o radosti z toho, když chutná. „K pochvale kolegové využívají například nástěnku v jídelně, kam mi píšou vzkazy. Nejlepší zpětná vazba je pro mě ale prázdný talíř,“ dodává.

Za tři roky fungování byly v kantýně připraveny tisíce porcí jídel. Nejde však jen o efektivní využití surovin a každodenní kulinářskou kreativitu, ale i o širší závazek ke snižování plýtvání a podpoře udržitelnosti. „Nejlepším způsobem, jak zachránit neprodané potraviny krátce před datem spotřeby, je proměnit je v chutné jídlo. Proto jsme rozvinuli koncept večerního darování, díky němuž se jídlo z obchodů dostává do kuchyní azylových domů a dalších institucí. Zero food-waste kantýna je dalším příkladem toho, jak lze suroviny rychle využít a nabídnout zaměstnancům zdravé pokrmy. Za dobu své existence se naše kantýna stala inspirací pro udržitelné vaření a šéfkuchař Standa v ní připravil i menu na několik významných akcí,“ uvádí Jiří Mareček, ředitel komunikace a udržitelnosti obchodů Albert.

Kromě kantýny Albert zachraňuje potraviny i ve svých prodejnách, kde začal na jaře tohoto roku po úspěchu banánového chlebíčku péct koláče z neprodaného ovoce a pizza snack z odkrojků uzenin. Chutné pečivo v rámci tohoto food upcycling programu každoročně zachrání další desítky tun surovin.

Zdroj: albert.cz