https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-buvoli-mleko-bez-alergenu-%ce%b2-laktoglobulinu/

Vydáno: 28. 8. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/mleko_sklenicka_nalevani_orez-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/mleko_sklenicka_nalevani_orez-768x475.jpg 768w" alt="" width="903" height="558" class="wp-image-86284" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Alergie na mléko trápí mnoho lidí kvůli bílkovinám, zejména β-laktoglobulinu (BLG). Vědci proto zkoumají možnosti genové editace pomocí technologie CRISPR/Cas, která dokáže přímo odstranit geny zodpovědné za tvorbu těchto alergenů. Zatímco u krav a koz již byly tyto metody testovány, u buvolů dosud ne, přestože buvolí mléko představuje zhruba 16 % světové produkce mléka.

Výzkum nyní ukázal, že technologie CRISPR/Cas dokáže úspěšně upravit BLG gen v buvolích buňkách. Z těchto upravených buněk se podařilo vytvořit zdravá embrya ve stádiu blastocysty, která se vyvíjela stejně dobře jako neupravená buvolí embrya. Tento úspěch tak otevírá cestu k chovu buvolů produkujících mléko bez alergenu BLG. Zatím však nebylo odchováno žádné živé tele, proto budou zapotřebí další experimenty k ověření této metody v praxi.

Autorka příspěvku: Tereza Branyšová

Více na: Buvolí mléko bez alergenu β-laktoglobulinu
Autorka textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/buvoli-mleko_GM_BIOTRIN-279x300.jpg 279w" alt="" width="469" height="504" class="wp-image-86281" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: BIOTRIN