https://bezpecnostpotravin.cz/chmel-jako-zbran-proti-nebezpecne-nemocnicni-infekci/

Vydáno: 28. 8. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="877" height="494" class="wp-image-86302" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) přinášejí revoluční poznatky v boji proti jedné z nejnebezpečnějších nemocničních infekcí: Clostridioides difficile.

Průlomová studie „Strong Antimicrobial Effects of Xanthohumol and Beta-Acids from Hops against Clostridioides difficile Infection In Vivo“ publikovaná časopisem Antibiotics ukazuje, že látky z chmele – xanthohumol a beta-kyseliny – mohou efektivně potlačit infekci i podpořit hojení střev u laboratorních potkanů. Výzkum finančně podpořili Agentura zdravotnického výzkumu ČR a Ministerstvo obrany ČR.

Abstrakt
Clostridioides (C.difficile je významný původce nozokomiálních gastrointestinálních infekcí u lidí s rostoucí incidencí, morbiditou a mortalitou. Dostupné možnosti léčby tohoto patogenu jsou omezené. Standardní antibiotika jsou drahá, mohou podporovat vznik rezistence a míra recidivy infekce je vysoká. Proto je naléhavě nutné najít nové přístupy, které by tyto výzvy řešily. Jednou z možných alternativ léčby je použití sloučenin dostupných v běžně používaných rostlinách. V této studii byly testovány in vivo purifikované extrakty izolované z chmele – alfa a beta kyseliny a xanthohumol – na jejich inhibiční účinek proti C. difficile. Byl vyvinut model perorální střevní infekce C. difficile u potkanů. Výsledky ukazují, že jak xanthohumol, tak beta kyseliny z chmele mají významný antimikrobiální účinek na infekci C. difficile. Aplikace xanthohumolu vykazovala nejvýraznější antimikrobiální účinek spolu se zlepšením lokálních zánětlivých příznaků v tlustém střevě. Slady chmele tak představují slibné antimikrobiální látky pro léčbu střevních infekcí způsobených C. difficile.

Příloha

Více informací:

Zdroj: CARC