https://bezpecnostpotravin.cz/peptidove-nanosite-jsou-novou-zbrani-proti-bakteriim/

Vydáno: 4. 9. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/bakterie_dlouhe_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/bakterie_dlouhe_orez-768x360.jpg 768w" alt="" width="933" height="437" class="wp-image-86488" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Mnoho škodlivých bakterií se obstojně pohybuje. Dovedou se vyhnout místům s vysokou koncentrací antibiotik. Také se snadněji šíří v těle a je problém proti nim zasáhnout léky. Je to starost navíc k už tak dost nepříjemné bakteriální rezistenci.

V souvislosti s tím, tým, který vedla Pui Lai Rachel Ee z National University of Singapore (NUS), vyvinul krátké peptidy, které se mohou samovolně uspořádat do extrémně jemně tenkých vláken. Tato nanovlákna se v přítomnosti bakterií spředou dohromady a vytvářejí nanosítě, v nichž bakterie uvíznou a zahynou. Buňky pacienta zůstanou nedotčené.

Nanosítě znehybní bakterie a tím jim zabrání v pohybu po těle. Omezí jejich šíření a také je více vystaví antibiotikům. Nová technologie by mohla inspirovat biomateriály příštích generací v oblasti medicínských materiálů nebo dezinfekcí.

Badatelé se inspirovali u pavouků, kteří nejprve tkají velké sítě, aby chytili kořist, a poté ji pevně omotávají, aby zabránili jejímu úniku. Tým se zaměřil na peptidy, které mohou tvořit jak rozsáhlé, tak i těsné sítě v závislosti na sekvenci aminokyselin. Zjistili, že i nepatrné změny v aminokyselinách, které tvoří peptidy nanosítí, mohou ovlivnit vznik nanosítí a jejich parametry.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Weaving peptide nanonets to fight bacterial infections

Zdroj: Gate2Biotech