https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-instantnich-nudlovych-polevek-2025/

Vydáno: 5. 9. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/polevka_hovezi-nudlova_JKB_orez-1-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/polevka_hovezi-nudlova_JKB_orez-1-768x419.jpg 768w" alt="" width="864" height="471" class="wp-image-86519" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test instantních nudlových polévek 2025“ v časopise dTest 9/2025.

Téma tohoto testu je aktuální pro kaž­dého, kdo občas musí ve skromných podmínkách a v časové tísni připravit teplý pokrm. Podívali jsme se totiž na „asijské“ instantní nudlové polévky. Pro mnohé se staly ztělesněním nezdravého jídla. Zajímali jsme se proto, z čeho se skládají a jak chutnají. Rovnou prozraďme, že jejich největším problémem je sůl.

Instantní nudlové polévky neboli instantní nudle jsou pro mnohé rychlou a levnou cestou k teplému jídlu, zvláště když není čas nebo možnost vařit. Často jsou však spojovány s vysokým obsahem soli a s tzv. éčky. Do testu jsme nakoupili 19 vzorků „asijských“ instantních nudlových polévek s hovězí příchutí. Uvozovky píšeme proto, že velká část vzorků má český nebo evropský původ. Nicméně do našeho výběru jsme zařadili i několik asijských originálů dovezených z Vietnamu, Thajska či Indonésie. Zajímalo nás, jak chutnají i co obsahují.

Stejně jako každý pokrm ze sáčku mají také tyto polévky svou reálnou předlohu. Většina z nich se snaží napodobit polévky pho či ramen připravované v jihovýchodní Asii. Samozřejmě to není dokonalá kopie. Na rozdíl od originálu v nich nenajdete kusy masa ani čerstvé bylinky, a aby se doba přípravy zkrátila ze dvou hodin na tři minuty, jsou nutné i další kompromisy.

Bez glutamátu se téměř neobejdou

V první části testu jsme se podívali na deklarované složení. Zajímali jsme se o éčka zvýrazňující chuť nebo o to, zda výrobky obsahují skutečné hovězí ingredience. Velká většina testovaných výrobků obsahovala glutamát sodný a další zvýrazňovače chuti, jako jsou inosinát nebo guanylát sodný. Tyto látky se běžně používají v tradiční asijské kuchyni a jsou povoleny i v Evropské unii. Přesto jsou předmětem kontroverzí. U citlivých osob mohou totiž vyvolávat nepříjemné stavy doprovázené bolestí hlavy, nevolností, zarudnutím obličeje nebo tlakem na hrudi. Jen několik výrobků se obešlo bez těchto látek a vsadilo na přirozená dochucovadla, jako je sušená sójová omáčka nebo kvasnicový extrakt. Narazili jsme však i na výrobek, který se dokázal obejít bez jakýchkoliv chuť zvýrazňujících přísad.

Hovězí především na obrázku

Kromě zvýrazňovačů se test zaměřil i na deklarovanou přítomnost fosforečnanů, které slouží jako stabilizátory či regulátory kyselosti. Tyto látky jsou běžné zejména v autentických asijských výrobcích, ale i jejich nadměrná konzumace může představovat riziko – zejména pro ledviny nebo kardiovaskulární systém. Zajímavým bodem hodnocení bylo, zda polévky obsahují skutečné hovězí ingredience, nebo jen aromata. Jen malé množství výrobků využilo hovězí tuk, extrakt či sušené maso, zatímco většina vděčila za svou chuť syntetickému aroma. Některé obaly navíc lákají na obrázky bohatého talíř pho nebo ramenu s masem a zeleninou, přestože ani jedno z toho uvnitř nenajdete.

Chuť a konzistence polévek posuzovalo 12 proškolených hodnotitelů. Polévky se pro senzorické hodnocení připravovaly podle návodu výrobce. Výsledky ukázaly, že většina výrobků nabídla spíše průměrný chuťový zážitek. Vývary byly často málo intenzivní, nudle příliš měkké, nebo naopak tuhé. Našly se však i dobré výrobky kombinující dobře ochucený vývar se správně připravenými nudlemi.

Sůl na celý den

Velmi zásadním problémem testovaných polévek byl obsah soli. V některých případech překračovala jedna porce doporučený denní příjem soli pro dospělého člověka (podle norem Světové zdravotnické organizace). Průměrně obsahovaly polévky 3,6 gramu soli na porci, což je množství, které je pro děti do deseti let věku zcela nevhodné. Největší část soli byla obsažena v dochucovací směsi, takže kdo chce snížit její příjem, může vývar po odstání částečně slít. Některé výrobky navíc obsahovaly více soli, než udávaly ve výživové tabulce, a v několika případech byl rozdíl natolik výrazný, že překračoval i povolenou odchylku. Test ukázal, že instantní nudlové polévky skutečně mohou být velmi slané. Mohou posloužit jako rychlé nouzové jídlo, ale rozhodně by se neměly stát pravidelnou součástí jídelníčku. A neměli bychom je nabízet dětem.

Zdroj: dTest