https://bezpecnostpotravin.cz/celostatni-konference-vyziva-a-zdravi-2025-a-jarmark-chuti-2025/


Tisková zpráva – Ve dnech 16. – 18. 9. proběhne v Teplicích již 29. ročník celostátní konference Výživa a zdraví. Konference se koná pod záštitou hlavní hygieničky ČR MUDr. Barbory Mackové, MHA, primátora Statutárního města Teplice Bc. Jiřího Štábla. Pořádána je 3. lékařskou fakultou UK, Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, Společností hygieny a komunitní medicíny, Společností pro výživu Praha, Státním zdravotním ústavem Praha, Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a společností ALWAC, a. s.
Konference je zaměřena především na roli výživy v primární prevenci nemocí a zajištění bezpečnosti potravin a pokrmů. Její záběr je tak velmi široký – od doporučení pro výživu populace, monitoring dietární expozice, alternativní směry výživy, jako je např. veganství, výživu různých skupin populace, zejména dětí, otázky školního stravování, roli výživy v prevenci chronických neinfekčních onemocnění až po problematiku prevence alimentárních nákaz a intoxikací, chemická rizika z potravy, zdravotní nezávadnost materiálů přicházejících do styku s potravinami či využití nových analytických metod při kontrole potravin.
Kromě širokého přesahu mimo oblast medicíny a zdravotnictví však má tato oblast ještě jedno specifikum – totiž to, že odborníkem v problematice výživy se cítí prakticky kdokoliv. O to větší důraz pak je třeba klást na kvalitní vědu a výzkum v oblasti výživy, na důsledné uplatňování principů analýzy zdravotních rizik a medicíny založené na důkazech. Pouze z toho se pak mohou odvíjet kvalifikovaná rozhodnutí, týkající se bezpečnosti potravin a pokrmů či doporučení pro výživu populace. Konferenci Výživa a zdraví tak chápeme jako drobný, ale potřebný a užitečný příspěvek k tomuto snažení.
Jako v předchozích ročnících očekáváme účast více než stovky odborníků z hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu, univerzit, zdravotnických zařízení a dalších institucí. Za velmi cenné považujeme právě to, že se na jednom místě setkávají odborníci, zabývající se různými aspekty výživy (lékaři-hygienici, kliničtí lékaři, odborní pracovníci v ochraně veřejného zdraví, nutriční terapeuti, potravináři) a jednotlivá témata
tak mohou být důkladně prodiskutována z různých úhlů pohledu.
Aby však odborná témata, která na konferenci probíráme, byla vhodným způsobem přiblížena též široké laické veřejnosti (zejména s cílem zlepšit edukaci v oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu), připravili jsme navazující doprovodnou akci, Jarmark chutí Teplice.
Jarmark chutí Teplice proběhne ve dnech 19. – 20.9. na kolonádě Domu kultury Teplice a jejím okolí. Již V. ročník Jarmarku chutí Teplice je důkazem, že je o takovouto zajímavou akci, kde můžeme propojit veřejnost a odborníky nejen ve výživě, velký zájem.
Partnery Jarmarku chutí jsou 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Praha, UJEP Ústí nad Labem, ZÚ Ústí nad Labem, Státní zdravotní ústav Praha, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo zdravotnictví, Česká zemědělská univerzita, Statutární město Teplice, Ústecký kraj.
Připravili jsme přednášky nejen o výživě, trhy se zajímavými produkty, bohatý doprovodný program a vaření na pódiu s Markétou Hrubešovou, Lukášem Uhrem a dalšími zajímavými hosty z kulinářského světa, soutěže pro děti o zdravé stravě, sportovní soutěže, Podpora zdraví v rodinách – měření základních tělesných parametrů, cholesterolu, … ve spolupráci se SZÚ Praha.
V přilehlém Divadelním parku bude připravena spousta zábavy a soutěží nejen pro děti, ale i dospělé.
Pro návštěvníky Jarmarku chutí jsme připravili vzdělávací bannery, které informují o důležitosti vitamínů a minerálních látek v těle. Budou umístěné přehledně na sloupech kolonády.
V kinosále a v kinoklubu Domu kultury Teplice budou v pátek 19.9. od 10.00 – 17.00 hod. probíhat přednášky zaměřené nejen na zdraví, zdravou stravu, ale i na další palčivá témata dnešní doby. Stejně jako v minulých ročnících vystoupí přední odborníci ve výživě.
Každá přednáška trvá 20 minut, následně bude 10 minutová přestávka.
Odborní garanti:
- Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. | proděkan pro specializační vzdělávání a podporu veřejného zdraví, 3. LF Praha
- Mgr. Miroslava Zemanová, Ph.D. | odborný asistent na UJEP Ústí nad Labem
Přednášky v kinosále Domu kultury v pátek 19.9.:
- 10.20 hod. Mgr. Marcela Floriánková | 1. LF UK Praha – Poruchy příjmu potravin – jak jim předcházet, jak s nimi pracovat?
- 11.00 hod. Mgr. Alexandra Košťálová | SZU Praha – Školní jídelna – místo které mě může bavit?
- 11.40 hod. Mgr. Lucie Libešová | UJEP FZS – Kratom: zázračná rostlina, nebo skryté riziko?
- 12.20 hod. Mgr. Tereza Hrušková | UJEP FZS – Unikni z pasti marketingu energetických nápojů.
- 13.00 hod. Mgr. Miroslava Zemanová, Ph.D. | UJEP FZS – Hydratace: klíč k energii, soustředění a zdraví.
Přednášky v kinoklubu Domu kultury v pátek 19.9.:
- 14.00 hod. MUDr. Eliška Selinger, MSc. | SZU Praha – Jak zvládat jídelníček
- 14.30 hod. Ing. Petra Škvorová | Česká zemědělská univerzita Praha – Trendy v potravinářství – hmyz
- 15.00 hod. Specialista z hospodářské kriminality Policie ČR | Zázračné výnosy nebo past na důvěřivé? Jak rozpoznat investiční podvod včas?
- 15.30 hod. Specialista z hospodářské kriminality Policie ČR | Láska nebo léčka? Jak poznat podvodníka dřív, než vám zmizí s penězi.
- 16.00 hod. Bc. Maiya Meschkov a Mgr. Ondřej Křenek | Přírodní přístup k doplňování omega – 3 mastných kyselin
- 16.30 hod. Ing. Monika Matějková | Jak na stres pomocí jógy?
Vstup na Jarmark chutí je ZDARMA!
Více na www.jarmarkchuti.cz a www.konferencevyzivaazdravi.cz