
Spotřebitelská organizace dTest publikovala další díl seriálu o dozorových orgánech, tentokrát věnovaný Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Článek „Dozorové orgány: Státní zemědělská a potravinářská inspekce“ byl publikován v časopise dTest 9/2025.
SZPI je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin. V rámci stanovených kompetencí kontroluje potraviny, zemědělské a tabákové výrobky. V kompetenci má také kontrolu pokrmů v zařízeních společného stravování otevřeného typu a částečně i reklamu. Tyto kompetence se vztahují na uvádění na trh, tedy mj. na výrobu, uchování, přepravu a prodej včetně dovozu.
V rozhovoru, vydaném v časopise dTest, odpovídá na otázky ústřední ředitel SZPI Ing. Martin Klanica.
Tématy jsou např. ochrana spotřebitelů, činnost SZPI, podání podnětu spotřebiteli, řešení stížností ze strany SZPI, kontrola podnikatelů.
Celý rozhovor si můžete přečíst zde: Dozorové orgány: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zdroj: dTest