https://bezpecnostpotravin.cz/konec-tekuteho-koure-evropska-unie-zakaze-uzena-aromata-v-potravinach/

Vydáno: 9. 9. 2025
Autor: Potravinářská komora ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_chipsy-orez-300x175.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_chipsy-orez-768x447.jpg 768w" alt="" width="943" height="549" class="wp-image-86592" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Evropská unie rozhodla, že z regálů zmizí některé potraviny obsahující uzenou příchuť vytvořenou pomocí kouřových aromat. Nejde tedy o tradičně uzené výrobky, ale o ty, u nichž byla tato látka vyvinuta jako alternativa k běžnému uzení a zároveň neprošly schválením EU. Výrobci nyní musí receptury upravit a dosáhnout kouřové chuti jiným způsobem, a to bez navýšení nákladů.

Kouřová aromata byla původně vyvinuta jako alternativa k tradičnímu uzení a měla dodat typickou chuť a barvu potravinám bez emisí kouře a s přesně standardizovaným složením. „Postupem času se ale jejich využití rozšířilo do mnoha dalších produktů, kde by je nikdo nečekal,“ vysvětlil Marek Zemánek, tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory.

Používají se nejen v masných výrobcích či sýrech, ale i v chipsech, BBQ omáčkách nebo v různých průmyslových přísadách.

„Nárůst jejich využívání vedl k tomu, že spotřebitelé byli vystaveni vyšším dávkám i širšímu spektru těchto látek. Z technologického pomocníka se tak stal univerzální ochucovací prostředek,“ dodal Zemánek.

Nové receptury a alternativy

Výrobci potravin se na změny připravují a již nyní hledají nové způsoby, jak nahradit kouřovou chuť. „Naše společnost již u většiny dotčených výrobků složení změnila v souladu s novou legislativou a na nové receptury kompletně přejde v nejbližší době. Portfolio výrobků nebude touto změnou omezeno,“ uvedl tiskový mluvčí Martin Frýdl z Orkla Food Česko a Slovensko, jež stojí například za značkami Vitana či Hamé.

Část z nich se vrací k tradičnímu uzení skutečným kouřem, i když je to náročnější a dražší. Jiní vyvíjejí nové přírodní alternativy, například extrakty z pražených obilovin, koření či dřeva.

„Na trhu se již objevují takzvané smoke-free flavours, tedy dochucovadla, která nejsou založena na kouřovém kondenzátu, ale mají typickou kouřovou chuť a vůni,“ dodal Zemánek.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/kourova-chut-evropska-unie-aroma-potravina-uzene-zakaz.A250907_184446_eko-zahranicni_krd?zdroj=sph_hp

Zdroj: Potravinářská komora ČR