https://bezpecnostpotravin.cz/tz-chmel-nici-i-superbakterie-cesti-vedci-prokazali-jeho-ucinek/

Vydáno: 10. 9. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="877" height="494" class="wp-image-86302" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Tisková zpráva – Výzkumný tým pod vedením prof. MUDr. Pavla Boštíka, Ph.D., přednosty Ústavu klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice Hradec Králové, se pustil do odvážného úkolu: využít sílu chmele – tradiční české suroviny – v boji proti nejobávanějším nemocničním bakteriím. A uspěl. Výsledky několikaletého výzkumu, financovaného Agenturou zdravotnického výzkumu ČR, ukazují, že hořké beta-kyseliny z chmele mohou účinně pomáhat při léčbě povrchových ran infikovaných rezistentními kmeny bakterií, zejména MRSA. Na výzkumu spolupracuje i Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC).

Prokázali jsme, že prášková forma beta-kyselin má výrazné antimikrobiální účinky. Ve srovnání s běžnou léčbou Framykoinem dosahovala v našem modelu lepších výsledků, a to nejen ve zpomalení infekce, ale i v podpoře celkového hojení ran,“ vysvětluje profesor Pavel Boštík, vedoucí výzkumného týmu.

V rámci projektu testovali výzkumníci přírodní extrakty z chmele, přesněji tzv. hořké beta-kyseliny, které jsou běžně součástí pivovarnických produktů. Vědci je aplikovali na rány infikované methicilin-rezistentním zlatým stafylokokem (MRSA) – bakterií, která patří mezi nejnebezpečnější původce infekcí v nemocnicích.

Použili jsme jednoduchý, ale účinný způsob aplikace – vsypání beta-kyselin v prášku přímo na ránu, překrytou krytím PolyMem a kompresí. Sledovali jsme hojení u zvířecího modelu a výsledky byly velmi přesvědčivé,“ říká Ing. Milan Houška, CSc. z Odboru potravinářství Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.

Vědecké výstupy i praktické dopady
Tým vědců z několika špičkových institucí – včetně Vojenské lékařské fakulty Univerzity obrany, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, FN Hradec Králové nebo Thomayerovy nemocnice – publikoval své poznatky ve dvou článcích prestižního časopisu Antibiotics. Výsledkem je také užitný vzor na přípravek s beta-kyselinami, a především patent na způsob jejich použití při léčbě MRSA-infekcí ran.
Navrhujeme, aby se beta-kyseliny z chmele staly základem nové, přírodní a efektivní léčby infekčních ran – bez rizika vzniku další antibiotické rezistence,“ zdůrazňuje Milan Houška.

Připraveno k použití, chybí zatím průmyslový partner
Přestože výsledky výzkumu působí slibně, projekt zatím nenašel odpovídající odezvu ze strany farmaceutického průmyslu.
Máme v ruce ověřený způsob, jak přírodní látkou z rostliny, kterou dobře známe, léčit rány, kde selhávají antibiotika. Věřím, že se tedy najde i výrobce nebo investor, který pomůže výsledky výzkumu proměnit v praktický produkt pro zdravotníky i pacienty,“ uzavírá profesor Boštík.

Příloha – složení vědeckého týmu a odkaz na uveřejněnou studii:
Sleha, R.; Radochova, V.; Malis, J.; Mikyska, A.; Houska, M.; Krofta, K.; Bogdanova, K.; Janovska, S.; Pejchal, J.; Kolar, M.; Čermák. P. ; Boštík P., Strong Antimicrobial and Healing Effects of Beta-Acids from Hops in Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus-Infected External Wounds In Vivo. Antibiotics 2021, 10, 708.
https://doi.org/10.3390/antibiotics10060708

Kontakty pro média:
Ing. Milan Houška, CSc.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC)
Odbor potravinářství
tel. 737 287 007
e-mail: milan.houska@carc.cz

Prof. MUDr. Pavel Boštík, Ph.D.
přednosta Ústavu klinické mikrobiologie
Fakultní nemocnice Hradec Králové
bostikp@lfhk.cuni.cz

Zdroj: CARC