https://bezpecnostpotravin.cz/vyvoj-strevniho-mikrobiomu-od-prenatalniho-obdobi-az-po-stari/

Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci „Vývoj střevního mikrobiomu: od prenatálního období až po stáří“ v časopise „Výživa, potraviny a zdraví 4/2025„.
Abstrakt
Vývoj střevního mikrobiomu je dynamický proces, který začíná již v prenatálním období a pokračuje v raném dětství, kdy hraje klíčovou roli chování matky, způsob porodu a časná i pozdější výživa dítěte. V dospělosti střevní mikrobiom ovlivňuje především strava, životní styl a tělesná hmotnost. Stárnutí vede ke změnám v jeho složení a diverzitě. S přibývajícím věkem klesá diverzita mikrobioty, což může mít vliv na zdraví, imunitní odpověď a celkovou vitalitu. Podpora zdravého mikrobiomu může výrazně přispět k prevenci neinfekčních chronických onemocnění. K podpoře střevního mikrobiomu lze přispět pestrou stravou, pravidelným pohybem, dostatečným spánkem, udržováním sociálních vazeb a udržováním adekvátní hladiny vitaminu D, jehož deficit může mít negativní dopad na střevní mikrobiom a imunitní funkce.
Autorka přehledové práce: Ing. Mgr. Andrea Fričová
Ústav hygieny a preventivní medicíny, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni
Zdroj: Společnost pro výživu