
Geneticky modifikované potraviny (GMF z angl. Genetically Modified Food) jsou často vnímány kontroverzně – někteří je považují za cestu k lepším výnosům a zdravějším potravinám, jiní mají obavy z možných rizik. Nový výzkum se zaměřil na to, jak různé faktory ovlivňují, zda je lidé chtějí konzumovat, a to se zaměřením na generaci Z (narození 1997–2012) a generaci Y (narození 1981–1996).
Vědci ze tří španělských univerzit (Universitat Rovira i Virgili, Complutense University de Madrid, Rey Juan Carlos University) zkoumali, proč někteří lidé přijímají GMF ochotněji než jiní. Do výzkumu se zapojilo 470 respondentů.
Ukázalo se, že hlavní roli hrají tři faktory: 1) užitečnost – lidé GMF přijímají, když jim připadají prospěšné, 2) vliv okolí – důležité je, co si o GMF myslí rodina, přátelé či komunita a 3) riziko – pokud lidé vnímají GMF jako nebezpečné, jejich ochota ke konzumaci klesá.
Zajímavé je, že mladší generace Z je ke GMF otevřenější než starší spotřebitelé. To znamená, že osvěta může pomoci lidem překonat obavy a stejně jako v případě zavedení jakýchkoliv jiných inovací potvrzuje, že přijetí GMF širokou veřejností vede přes srozumitelnou komunikaci a transparentnost.
Autor: Jan Šnábl
Zdroje:
- https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=21427
- https://doi.org/10.1016/j.foohum.2025.100703
Zdroj: BIOTRIN