https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-psenice-s-lepsimi-vlastnostmi-a-nizsim-obsahem-alergenu/

Vydáno: 25. 9. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_orez-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_orez-768x512.jpg 768w" alt="" width="907" height="605" class="wp-image-72773" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Pšenice je nejrozšířenější plodinou na světě a zajišťuje přibližně pětinu kalorií a bílkovin v lidské výživě. Zrna pšenice se běžně zpracovávají na mouku, jejíž kvalitu určuje především obsah lepku (glutenu). Ten se skládá mimo jiné z gliadinů, které sice přispívají k jedinečným vlastnostem těsta, ale zároveň obsahují alergenní epitopy vyvolávající celiakii. Vědci proto hledají způsoby, jak zlepšit kvalitu pšenice a zároveň snížit její zdravotní rizika.

Technologie CRISPR/Cas přinesla zásadní průlom: vědci identifikovali dva geny zodpovědné za většinu produkce γ-gliadinů. Jejich cíleným vyřazením se podařilo dosáhnout dvojího efektu – zlepšení vlastností lepku a současného snížení množství epitopů spojených s celiakií. Významný posun přineslo také objevení elitních variant γ-gliadinového genu ve šlechtitelských kolekcích. Tyto varianty zvyšují kvalitu zrna a díky nově vyvinutému molekulárnímu markeru je již lze snadno vyhledávat. 

Nové poznatky tak poskytují cenné nástroje pro klasické i biotechnologické šlechtění pšenice směřující k vyšší kvalitě a nižšímu alergennímu potenciálu.

Tereza Branyšová

Více na: Pšenice s lepšími vlastnostmi a nižším obsahem alergenů

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/psenice_GM_bez-gliadinu-279x300.jpg 279w" alt="" width="463" height="498" class="wp-image-86949" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský

Zdroj: BIOTRIN