https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-37-tyden-2025/

Vydáno: 3. 10. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 37. týdnu 2025: 8. 9. – 14. 9. 2025 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku
    Potraviny  
12/09/2025 Belgie  Listeria monocytogenes ve filetu z lososa Norsko, přes Nizozemsko
12/09/2025 Nizozemsko  chlorpyrifos-ethyl 0.039 ppm v banánech Peru, přes Španělsko
12/09/2025 Itálie  Listeria monocytogenes v norském lososu uzeném Polsko
12/09/2025 Německo  shiga toxin produkující Escherichia coli (STEC) v salámu Německo
12/09/2025 Dánsko  Listeria monocytogenes v rybích karbanátcích Dánsko
12/09/2025 Belgie  STEC (stx+; eae+) v mletém mase Belgie
12/09/2025 Německo  nepovolené použití karagenanu (E 407), konjaku (E 425), xanthanu (E 415) a oxidu titaničitého (E 171) v želé cukrovinkách ve tvaru minipohárků a riziko zadušení v důsledku jejich konzumace Vietnam
11/09/2025 Francie  detekce aflatoxinu B1 v cereálních sušenkách s příchutí Francie
11/09/2025 Itálie  Salmonella a příliš vysoký počet E. coli (490 KTJ/100 g) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis) čištěno v Itálii, surovina ze Španělska
11/09/2025 Švýcarsko  Salmonella spp. v rozmarýnu sušeném Španělsko
10/09/2025 Francie  Listeria monocytogenes v sýru ze syrového mléka Francie
10/09/2025 Rakousko  cizí těleso (malé kamínky) v rýži Itálie
10/09/2025 Nizozemsko  MOAH v toustových krekrech se sušenými rajčaty a olivami Nizozemsko
10/09/2025 Německo  muscimol v cukrovinkách Česká republika
10/09/2025 Česká republika  vysoký obsah olova v myslivecké klobáse Česká republika
09/09/2025 Nizozemsko  olovo a MOAH v kořenicí směsi Čína, přes Hongkong
08/09/2025 Nizozemsko  Salmonella spp. v mletém telecím mase Nizozemsko
08/09/2025 Nizozemsko  kadmium v pšeničných otrubách Nizozemsko
08/09/2025 Nizozemsko  rezidua pesticidů v datlích černých Čína, přes Hongkong
08/09/2025 Německo  příliš vysoký příjem beta-alaninu a kofeinu v důsledku konzumace doplňků stravy Maďarsko
08/09/2025 Nizozemsko  nedeklarovaný alergen oxid siřičitý v palmovém cukru Thajsko
    Krmiva  
11/09/2025 Finsko  Salmonella Ordonez ve žvýkacích pochoutkách pro psy Thajsko, přes Švédsko
      Materiály přicházející do styku s potravinami  
       

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.