https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-uherskych-salamu-2025/

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test uherský salámů 2025“ v časopise dTest 10/2025.
Po uherském salámu nesaháme každý den, a když už, tak očekáváme něco výjimečného. Je naše očekávání správné? To zjišťovala laboratoř u 13 vzorků originálních i napodobených uherských salámů. Výsledkem je nepříjemné překvapení. Uherské salámy trápí stejné problémy s kvalitou jako kterékoliv jiné uzeniny. Hlavním nešvarem části testovaných výrobků bylo opět nedodržení slibovaného obsahu masa.
Po uherském salámu nesaháme každý den, a když už, tak čekáme něco výjimečného. Do testu jsme nakoupili 13 krájených i celých uherských salámů, originálů i napodobenin. Především nás zajímalo, zda kvalita uheráku odpovídá jeho ceně. Uherský salám totiž s cenovkou okolo 600 Kč/kg patří mezi ty dražší. Přesto se ukázalo, že uheráky mohou trápit stejné problémy jako kteroukoliv jinou uzeninu.
Počítáme maso
Uherské salámy se v jedné věci blýskly – průměrně na výrobu 100 g salámu padlo 150 g masa, což je nejvíc, co jsme kdy u trvanlivých salámů naměřili. Ten nejlepší obsahoval dokonce 167 g masa. Problém ale nastal, když jsme zjištěné hodnoty porovnali s tím, co výrobci slibovali na etiketách.
Tři krájené výrobky obsahovaly méně masa, než deklarovaly, a odnesly si tak nedostatečnou známku. Jeden z nich sliboval 140 g masa na 100 g výrobku, ale laboratoř v něm našla pouhých 123 g. Zajímavě také dopadlo srovnání krájené a v celku prodávané verze dalšího z testovaných salámů. Krájená varianta obsahovala podstatně méně masa, přestože jde v obou případech o výrobky stejného výrobce a stejné by měly být i podle etikety.
Je to bílé, je to plíseň?
Charakteristický bílý povrch pravého uheráku tvoří ušlechtilá plíseň, která mu dodává chuť a aroma. U dvou salámů jsme ale zjistili, že jejich bílý povrch je ve skutečnosti jen zabarvená fólie. Jsme přesvědčeni, že u uherského salámu se plíseň očekává, proto jsme oběma výrobkům náležitě snížili hodnocení. Ostatní salámy v celku byly naštěstí pokryty poctivou vrstvou plísní, i když u některých se vedle ušlechtilých druhů objevily i ty divoké.
Originál chutná nejlépe
V ochutnávce si salámy vedly převážně dobře a odcházely s dobrými a velmi dobrými známkami. Potvrdilo se ale, že originální maďarské výrobky hodnotitelům chutnaly nejvíce. Na velmi dobrou známku však dosáhl i jeden z českých produktů. Na chvostu senzorického hodnocení překvapivě skončil jeden z nejdražších salámů v testu, a to kvůli málo aromatické chuti a mazlavé konzistenci.
Maďarská kuchyně vs. česká tvořivost
Zatímco maďarské originály si vystačily prakticky jen s masem, kořením a konzervantem, někteří čeští výrobci se nebáli sáhnout po zbytečných barvivech či glutamátu sodném. Ani jedno z toho nemá v tradičním uherském salámu co dělat.
Více informací naleznete na webových stránkách spotřebitelské organizace dTest: https://www.dtest.cz/clanek-11815/test-uherskych-salamu-2025
Zdroj: dTest