https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-zari-2025/

Vydáno: 16. 10. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/HSHMP_logo_lista-300x90.jpg 300w" alt="" width="609" height="183" class="wp-image-72265" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 9. – 30. 9. 2025 celkem 109 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 19 finančních sankcí v celkové výši 121 000,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.   

Na základě podnětu se uskutečnily 3 kontroly, podněty se týkaly nedodržování zákona č. 65/2017 Sb., v provozovnách stravovacích služeb. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 41 kontrol. V 17 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci září byly zjištěny nedostatky zejména ve skladování potravin, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, v označování rozpracovaných pokrmů a produktů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 1


Graf č. 2

Foto č. 1 – 2 – nedostatečná provozní hygiena – vedení vzduchotechnického zařízení, stěny a strop s viditelnými prachovými částicemi

Foto: HSHMP
Foto: HSHMP

Foto č. 3 – nedostatečná provozní hygiena – znečištěná podlaha v kuchyni mezi zařizovacími předměty

Foto: HSHMP

Foto č. 4 – nedostatečná provozní hygiena – namražené a špinavé mrazící zařízení

Foto: HSHMP

Foto č. 5 – kontaminované potraviny – viditelná plíseň na bulce k přípravě burgerů

Foto: HSHMP

Zdroj: HSHMP