https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-misto-kvetin-novy-zpusob-vyroby-latky-ktera-chrani-nas-zrak/

Vydáno: 29. 10. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="911" height="494" class="wp-image-76748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Vědci z Korejského institutu pro pokročilé vědy a technologie (KAIST) dosáhli významného průlomu v oblasti biotechnologií. Poprvé se jim podařilo vyrobit lutein – důležitý antioxidant chránící zrak – pomocí geneticky upravených mikroorganismů, a to v množství, které je vhodné pro průmyslovou výrobu.

Lutein je přírodní barvivo ze skupiny karotenoidů, které se běžně nachází ve žloutcích, ovoci a zelenině. Pomáhá chránit oční sítnici před poškozením světlem a stárnutím, a tím snižuje riziko vzniku makulární degenerace a šedého zákalu. V současnosti se lutein získává hlavně z květů afrikánů (Tagetes), jejichž pěstování a zpracování je však časově i finančně náročné a má nízkou výtěžnost.

Tým vedený profesorem Sang Yup Leem proto vsadil na jiný přístup, a to na výrobu luteinu pomocí mikroorganismů. Jako „miniaturní továrnu“ využil bakterii Corynebacterium glutamicum, která je považována za bezpečnou pro potravinářství a farmacii. Vědci upravili bakterie tak, aby dokázaly efektivně přeměňovat glukózu na lutein.

Zásadním krokem bylo eliminovat tvorbu nechtěných meziproduktů v procesu tvorby luteinu a vytvoření systému pro efektivní přenos elektronů mezi enzymy. Díky tomu se podařilo dosáhnout rekordní produkce 1,78 gramu luteinu na litr kultivačního média – nejvíce, co kdy bylo u jakéhokoli mikroorganismu dosaženo.

Tento úspěch otevírá cestu k levnější a udržitelnější výrobě luteinu bez nutnosti pěstování rostlin. Podle autorů studie, publikované v prestižním časopise Nature Synthesis, by stejný přístup mohl v budoucnu sloužit i k výrobě dalších přírodních látek využívaných v potravinách, lécích nebo kosmetice.

Autor článku: Jan Šnábl

Zdroje:

Zdroj: BIOTRIN