https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-rajce-s-delsi-trvanlivosti-a-vyssi-kvalitou-plodu/

Vydáno: 3. 11. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto: Shutterstock

Rajče je klíčovou plodovou zeleninou a důležitým zdrojem vitamínů. Jednou z hlavních výzev rajčatového průmyslu jsou posklizňové ztráty způsobené měknutím plodů, mikrobiálním znehodnocením či mechanickým poškozením. Tradiční šlechtění se proto snaží tento problém řešit, ale často na úkor senzorických vlastností.

Technologie CRISPR nyní umožnila vyřadit geny zodpovědné za rozklad pektinu během zrání. Takto upravené plody jsou pevnější a trvanlivější, a přitom si zachovávají původní chuť, barvu i aroma. Vykazují také vyšší odolnost vůči mechanickému poškození a nižší ztrátu vody. Poznatky z výzkumu tak nabízejí šlechtitelům možnost zvýšit odolnost plodů bez kompromisů v kvalitě.

Autorka textu: Tereza Branyšová

Více na: Rajče s delší trvanlivostí a vyšší kvalitou plodů
Autorka textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/rajce_GM_BIOTRIN-281x300.jpg 281w" alt="" width="542" height="578" class="wp-image-87658" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 400px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: BIOTRIN