https://bezpecnostpotravin.cz/nove-objeveny-mikrob-vyrabi-energii-z-potravinoveho-odpadu/

Vydáno: 4. 11. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/kompost_ovoce_zelenina_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/kompost_ovoce_zelenina_orez-768x430.jpg 768w" alt="" width="901" height="504" class="wp-image-87668" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Zařízení pro zpracování potravinového odpadu v kanadském Surrey si každoročně poradí se 115 tisíci tun odpadu. Pomáhá jim v tom neviditelná armáda bezpočtu miliard mikrobů. Zpracují prakticky vše, od banánových slupek až po zbytky pizzy na biometan, vyčištěný bioplyn s vysokým obsahem methanu (RNG, renewable natural gas).

Odborníci University of British Columbia odhalili doposud neznámou bakterii z čeledi Natronincolaceae ze skupiny klostridií, která podle všeho hraje v tomto procesu klíčovou roli. Biometan vzniká, když se rozkládá organický odpad, včetně odpadu ze skládek, farem a čistíren odpadních vod. Výsledný plyn je zachycován, vyčištěn a připraven na využití v zelené energetice.

Jak to funguje? Uvnitř anaerobní nádrže bakterie nejprve rozkládají zbytky potravy na jednoduché sloučeniny, jako jsou mastné kyseliny, aminokyseliny a cukry. Další mikroby tyto látky přeměňují na organické kyseliny, jako je kyselina octová. Ta slouží jako potrava pro mikroby produkující metan, který se upravuje na biometan (RNG). Nově objevená bakterie je jedním z klíčových producentů metanu.

Jak potvrzuje Steven Hallam, přeměna odpadu na metan je velmi kolektivní proces, do něhož je zapojeno mnoho různých mikrobů. Nový mikrob patří k nejdůležitějším hráčům.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Previously unknown microbe turns food waste into energy

Zdroj: Gate2Biotech