https://bezpecnostpotravin.cz/intuitivni-stravovani-s-respektem-k-vlastnimu-telu-a-jeho-potrebam/

Vydáno: 5. 11. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/zdrave-x-nezdrave_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/zdrave-x-nezdrave_orez-768x360.jpg 768w" alt="" width="918" height="430" class="wp-image-87719" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Intuitivní stravování – s respektem k vlastnímu tělu a jeho potřebám“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 5/2025„.

Základní charakteristika
Způsob, jakým se člověk stravuje, má významný vliv na jeho každodenní život. Podmiňuje míru energie v průběhu dne, mentální i fyzickou výkonnost, fungování imunitního systému, trávení, hormonální systém, náladu. Proto je důležité vnímat výživu jako jeden ze základních a klíčových pilířů dobrého zdraví. Intuitivní stravování (IS) není žádným novodobým trendem nebo populární dietou. Tento koncept se začal vyvíjet už v 80. letech minulého století a za oficiální autorky se považují Američanky Evelyn Tribole a Elyse Resch. Filozofie IS je postavena na faktu, že extrémní diety a dietní směry jsou neúčinné, nefunkční a neudržitelné. Mají negativní vliv na psychické zdraví, vnímání vlastního těla, narušené stravovací chování a výrazné (nezdravé) změny tělesné hmotnosti. IS rovněž klade důraz na kritické myšlení a uvědomění si záměrů dietního průmyslu, který vyzdvihuje často až nezdravou štíhlost, ideály krásy a omezování ve stravování nad vlastním zdravím.

Autorka článku: Mgr. Vanesa Šidlíková, Fakultní nemocnice Brno

Zdroj: Společnost pro výživu