https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-mrazeneho-ovoce-2025/

Vydáno: 5. 11. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/mrazene-ovoce_Pixabay_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/mrazene-ovoce_Pixabay_orez-768x431.jpg 768w" alt="" width="878" height="493" class="wp-image-87728" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto: Pixabay

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test mraženého ovoce 2025“ v časopise dTest 11/2025.

Mražené ovoce láká na dávku vitamínů a chuti bez ohledu na roční období. Do popředí zájmu se tak dostává zejména v zimě, kdy čerstvé plody nejsou tak dobře dostupné. Laboratorně jsme prověřili kvalitu devíti balení mražených jahod a pěti směsí lesního a zahradního ovoce. U všech 14 výrobků se testovaly senzorické vlastnosti, obsah vitamínu C, zralost i přítomnost nežádoucích mikrobů a pesticidů. Tři produkty skončily kvůli pesticidům nedostatečně.

Základem zdravého jídelníčku je dostatek zeleniny a ovoce. Většinou se klade důraz na to, aby plody byly čerstvé a v nejlepším případě také lokálně pěstované. V našich zeměpisných šířkách však lze úrodu sklízet jen několik měsíců v roce a u tropického ovoce jsme odkázaní na dovoz.

Alternativou, která je zajímavá obzvlášť, a to nejen v zimě, je mražený sortiment. Díky zmrazení zůstávají v potravinách zachovány prospěšné látky a je možné je dlouhodobě skladovat. Plody určené ke mrazení jsou sklízeny na vrcholu zralosti, což se u importovaného „čerstvého“ ovoce obvykle říct nedá. Před dvěma lety jsme se věnovali mraženým zeleninovým směsím, nyní jsme naši pozornost obrátili k ovoci.

Jak kvalitní je mražené ovoce?

Do testu jsme vybrali mražené jahody, které jsme doplnili o směsi lesního a zahradního ovoce. Složení ovocných mixů není vždy zcela totožné – v základu obsahují červený a černý rybíz, kterého bývá nejvíc, dále borůvky, maliny a ostružiny. Narazit můžete také na jahody a višně.

Mražené ovoce je běžně k dostání v supermarketech a obchodech s potravinami. Objeli jsme prodejny s mrazicím vozem a podařilo se nám nakoupit celkem 14 vzorků. Ty následně putovaly do laboratoře, kde je čekalo senzorické hodnocení a řada zkoušek prověřujících jejich kvalitu a nezávadnost.

Senzorické zkoušky provedl panel zkušených hodnotitelů. Známkoval se vzhled včetně barvy, dále konzistence, chuť a vůně. Většina ovoce chutnala, ale některé produkty přece jen odešly s výtkami a slabším hodnocením. U vícero vzorků například testující upozornili na značné rozdíly ve velikosti jednotlivých kousků či nerovnoměrnou barvu. Čtveřice jahod obdržela dostatečnou známku za méně sladkou chuť.

V ovoci jsme také nechali změřit obsah vitamínu C. Potvrdilo se, že mražením poklesne obsah vitamínu C zhruba o 30 až 50 %. Nicméně mražené ovoce i tak může být dobrým zdrojem vitamínů. Zralost ovoce jsme hodnotili na základě měření obsahu refraktometrické sušiny a barvy. Na výrazné problémy jsme nenarazili.

Pozor na pesticidy

Nemile nás překvapila analýza reziduí pesticidů. U tří balení mražených jahod jsme detekovali nadlimitní koncentrace pesticidů. Všem třem jsme udělili za jejich obsah nedostatečné známky, které se podepsaly i na celkovém hodnocení. Druhou prověrkou zdravotní nezávadnosti bylo mikrobiologické vyšetření, které naopak přineslo pozitivní zprávy. Všechny výrobky jím bez problémů prošly.

Poměrně nás zklamalo, že kromě jediného produktu výrobci neuváděli zemi původu ovoce. Na rozdíl od čerstvého nebo sušeného ovoce se u mraženého nemusí deklarovat, odkud pochází. A jak ukázala naše kontrola, většina výrobců tento údaj bohužel neposkytuje.

Zdroj: dTest